In het afgelopen jaar heeft Kenia succes geboekt in het verminderen van MRL-overschrijdingen in AGF-producten bestemd voor export, zo meldt Theophilus Mutui, directeur van de Kenya Plant Health Inspectorate Service (Kephis). Deze positieve ontwikkeling is het resultaat van effectieve samenwerking tussen Kephis en andere overheidsinstanties, en de succesvolle uitvoering van fytosanitaire maatregelen, waaronder de introductie van elektronische vergunningen. Mutui deelde mee dat de meldingen van overschrijdingen met betrekking tot export naar de Europese markt aanzienlijk zijn afgenomen, variƫrend tussen 13 en 70 procent.

Tijdens een recente workshop ter validatie van het strategisch plan van Kephis voor de periode 2023-2027 in Nairobi, benadrukte Mutui het belang van deze prestaties. Daarbij kwam ook naar voren dat Josiah Syanda, werkzaam op Jomo Kenyatta International Airport, meldde dat het aantal notificaties als gevolg van schadelijke organismen en plagen tot slechts drie was gedaald aan het einde van oktober 2023, in vergelijking met tien in dezelfde periode vorig jaar.

Deze bevindingen benadrukken niet alleen het succes van de genomen maatregelen in het verminderen van meldingen, maar ook het belang van voortdurende inspanningen om de kwaliteit en naleving van fytosanitaire normen in de export van Keniaanse AGF-producten te handhaven.

Bron: pd.co.ke