Gasvoorraden zitten "propvol" terwijl de vraag nog altijd beperkt is: van een echte winter is nog geen sprake, de hamvraag is of dat zo blijft. Toch is de actuele gasprijs, na een daling de afgelopen week, weer wat aan het oplopen. Volgens Powerhouse zorgt de kaping van een Israëlisch vrachtschip in de Rode Zee door moslimextremisten uit Jemen (Houthi rebellen) voor onrust. "Uit een verklaring afgegeven door deze rebellengroep bleek dat alle schepen van Israël en Israëlische bedrijven hun doelwit zijn. En daarmee wordt angstvallig gekeken naar de brandstofleveringen vanuit het Midden-Oosten. Veel LNG tankers varen via de Rode Zee en het Suezkanaal naar Europa. Een gevolg kan zijn dat rederijen uit voorzorg de Rode Zee gaan mijden. En omvaren betekent meer reistijd en hogere kosten."

De olieprijs gaat de komende dagen, na eveneens een daling afgelopen week, vermoedelijk weer wat oplopen omdat de OPEC heeft aangegeven de productie verder te beperken.

Verder zorgde veel wind de afgelopen week voor veel en dus goedkope elektriciteit. Samen met de temperatuur is het aanblijven dan wel wegvallen ervan bepalend voor de prijsontwikkeling. Tot slot zijn de telkens weer verlengde onderhoudswerkzaamheden aan Franse kerncentrales een blijvende onzekere factor.

Klik hier voor de wekelijkse energie-update van Powerhouse