Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gekaapt schip drijft gasprijs op

Gasvoorraden zitten "propvol" terwijl de vraag nog altijd beperkt is: van een echte winter is nog geen sprake, de hamvraag is of dat zo blijft. Toch is de actuele gasprijs, na een daling de afgelopen week, weer wat aan het oplopen. Volgens Powerhouse zorgt de kaping van een Israëlisch vrachtschip in de Rode Zee door moslimextremisten uit Jemen (Houthi rebellen) voor onrust. "Uit een verklaring afgegeven door deze rebellengroep bleek dat alle schepen van Israël en Israëlische bedrijven hun doelwit zijn. En daarmee wordt angstvallig gekeken naar de brandstofleveringen vanuit het Midden-Oosten. Veel LNG tankers varen via de Rode Zee en het Suezkanaal naar Europa. Een gevolg kan zijn dat rederijen uit voorzorg de Rode Zee gaan mijden. En omvaren betekent meer reistijd en hogere kosten."

De olieprijs gaat de komende dagen, na eveneens een daling afgelopen week, vermoedelijk weer wat oplopen omdat de OPEC heeft aangegeven de productie verder te beperken.

Verder zorgde veel wind de afgelopen week voor veel en dus goedkope elektriciteit. Samen met de temperatuur is het aanblijven dan wel wegvallen ervan bepalend voor de prijsontwikkeling. Tot slot zijn de telkens weer verlengde onderhoudswerkzaamheden aan Franse kerncentrales een blijvende onzekere factor.

Klik hier voor de wekelijkse energie-update van Powerhouse