Tholen - De Seed Innovation Challenge Award van dit jaar is gewonnen door phenoLytcis, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het (letterlijk) doorlichten van zaadjes om deze op kwaliteit en andere eigenschappen te beoordelen.


De winnaars van de Seed Innovation Challenge Award: phenoLytics

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door by RWA Raiffeisen Ware Austria AG en Agro Innovation Lab en beoogt innovatie in duurzame zaadproductie, in welke schakel van de keten dan ook, uit te lichten.


De finalisten

Dit jaar deden 65 start-ups mee, afkomstig uit 24 verschillende landen. Uit een selectie van 12 finalisten - Amphasys, Arable, ClimateAi, Cropin, Cropt, Green and Seed Corporation, Hiphen, Hudson River Biotechnology, Proofminder, VitalFluid, Zayndu en phenoLytics - kwam die laatste als winnaar uit de bus.

Nederlands tintje
VitalFluids was de enige Nederlandse genomineerde die het tot de finale schopte. Het bedrijf demonstreerde de gunstige effecten van het behandelen van zaad met Plasma Activated Water ('bliksemwater'). Middels plasmatechnologie wordt water gedesinfecteerd en stikstof uit de lucht gebonden. Dit resulteert in schoon water op, wat zich kan vertalen in het gebruik van minder (chemische) gewasbeschermings-middelen, terwijl het tegelijkertijd een "gratis" extra meststof meekrijgt.

Meer info
De prijsuitreiking vond afgelopen weekend plaats op het hoofdkantoor van RWA in Korneuburg, Oostenrijk. De winnaar kan zich in de eerste plaats gelukkig prijzen met internationale exposure en wint daarnaast 10.000 euro.

Meer informatie over de Seed Innovation Challenge Award vindt u hier.