Bij Botany in Horst vond op woensdag 8 november het eindsymposium plaats over de toekomst van de Nederlandse glasgroenteteelt. Tijdens het symposium, waarbij zo'n 150 bezoekers waren, ging er veel aandacht uit naar het energiedossier. Jan van Staalduinen schrijft bij Glastuinbouw Nederland dat CO2 centraal stond in de proef die Botany dit jaar uitvoerde in komkommers. Frank Huijs (Botany) en Govert Trouwborst (Plant Lighting) presenteerden de resultaten.

Van links naar rechts: Frank Huijs en Bram Rongen (Botany), Remco Bos (Wijnen Square Crops), Maarten Vliex (Botany), Gert van Bussel (Snack Products), Govert Trouwborst (Plant Lighting), Mark Meijers (Glastuinbouw Nederland) en Marcel Verdellen (Wijnen Square Crops).

Vertaalslag naar de praktijk
Frank: "De voornaamste conclusie is dat je dosering dient af te stemmen op de omstandigheden. De beschikbaarheid van CO2 en het klimaat binnen en buiten de kas zijn leidend. Door de setpoints daarop af te stemmen kun je veel CO2 en aardgas besparen, met behoud van een hoog productieniveau." Govert: "Als je geen CO2 beschikbaar hebt, moet buitenlucht de concentratie op peil houden en dien je ook ruim te luchten. Heb je wel CO2 beschikbaar, houd dan bij gesloten ramen een setpoint aan van 700 ppm."

Meer conclusies zijn hier te lezen bij Glastuinbouw Nederland.