“In de land- en tuinbouw snappen ondernemers goed wat wij doen”

Geen terugleverkosten, wel winst met energieoptimalisatie

Tholen - Hoe groter het energiegebruik, hoe meer winst er te halen is met optimalisatie. Met dat idee is EnLimit Energy Management Solutions opgericht. Het bedrijf is sinds dit voorjaar officieel op de markt. Sindsdien draait de in Roosendaal ontwikkelde software onder meer bij een aardbeienteler.

Het basisproduct is het Energie Management Systeem. Dat zorgt ervoor dat alle energiesystemen bij bedrijven slim met elkaar communiceren. Daardoor is optimalisatie mogelijk. Het idee voor het systeem ontstond toen Jan Staff, medeoprichter van het nog jonge bedrijf, in zijn werk in de bouw- en installatiewereld op een probleem stuitte.

“Een vaste klant wilde met een pand van het gas af. Daarvoor kwamen er onder meer zonnepanelen en een accu. Voor een warmtepomp bleek de elektra-aansluiting te klein, net als voor laadpalen. Daarom moest er iets bedacht worden om al die losse puzzelstukjes toch goed samen te laten werken.”

Kennissen van Jan hebben een IT-bedrijf en bij de installatie van de warmtepomp, kwam deze issue ter sprake. Samen richtten de ondernemers EnLimit op, in april 2023. “Op dat moment hadden we zelf ons idee uitvoerig getest. Na een half jaar hadden we genoeg gezien. Het werkte.”

Jan op GrootGroenPlus 2023

Van utiliteit naar tuinbouw
De oorsprong van het bedrijf ligt dus bij een probleem in de utiliteit, maar dit najaar dook Jan op een tuinbouwbeurs up: GrootGroenPlus in Zundert. “We mikken zowel op het mkb als op de land- en tuinbouwsector. In de land- en tuinbouw merken wij dat ondernemers goed snappen wat wij doen, omdat ze reeds jaren bezig zijn met het optimaliseren van hun bedrijf en processen. In andere sectoren vinden mensen dat soms nog wel wat moeilijker.”

Met als basis het Energie Management Systeem levert EnLimit maatwerk. “Dat is onze specialiteit.” Het systeem monitort het gebruik. Met de data die dat oplevert, die overigens altijd van de klant blijft benadrukt Jan, is het mogelijk te gaan optimaliseren. “Denk aan het uitschakelen van PV-systemen bij negatieve tarieven, het laden van heftrucks met overtollige zonne-energie en op de juiste momenten accu’s volladen en ook weer ontladen. Van ondernemers horen wij dat ze nu nog vaak de hele dag door op hun telefoon tarieven en grafieken in de gaten houden. Wij nemen dat ondernemers uit handen, zonder dat ze alles uit handen hoeven geven. Handmatig beslissingen nemen blijft altijd mogelijk.”

Terugleverkosten voorkomen
Dynamisch aansturen is het sleutelbegrip. De algoritmes kunnen in een tuinbouwcontext bijvoorbeeld bepalen wanneer de wkk wel óf misschien juist niet moet draaien. Zo’n wkk is direct wel een iets complexer proces dan bijvoorbeeld het aansturen van zonnepanelen. “Voor wkk’s kijken we ook naar gastarieven en naar de samenwerking met de klimaatcomputer. Bij zonnepanelen is dat anders. Daar is het vaak meer een harde aan of uit.”

Het softwarebedrijf heeft hiervoor de EnLimit SmartStopper ontwikkeld. Het is een standalone stukje software waarmee ondernemers voorkomen dat ze teruglevertarieven gaan betalen voor zelf opgewekte elektriciteit. “Dat is tegenwoordig steeds vaker het geval. Dit jaar al meer dan 200 uren. In 2026 is de verwachting dat dat 900 uren zijn. De EnLimit SmartStopper werkt zonder internetaansluiting, en is dus ideaal om bijvoorbeeld zonnepanelenvelden aan te sturen. Het werkt met een mobiele 4G-verbinding.”

Dynamische sturing
In het Energie Management Systeem is het ook mogelijk teruglevering dynamisch aan te sturen. “Op het moment dat de prijzen daarom vragen sturen we de panelen zo aan dat ze puur voor eigen verbruik opwekken.” Hiervoor communiceert het systeem met onder meer de omvormer van systemen. “Ieder merk is hier weer anders. We zijn gebonden aan de communicatiemogelijkheden die systemen bieden. In de tuinbouw zijn we nog niets tegengekomen wat we niet kunnen. Het is hoogstens zo dat we aanpassingen moeten doen.”


Weergave dashboard project Meerle. Voor vergroting en meer foto's, klik hier.

Koppeling aan onbalansmarkt
Voordat EnLimit software gaat schrijven, komt men altijd eerst op locatie kijken. In het Belgische Meerle, bij een aardbeienteler, deden Jan en zijn team dat al. Ze wisten er zonnepanelen en twee wkk’s, waarvan één op een externe locatie, met het Energie Management Systeem te koppelen aan de Belgische onbalansmarkt.

Jan legt het project in detail uit. “Voor de wkk's is er een start- en stoptarief voorzien. Deze tarieven kan de klant zelf instellen om zo te bepalen wanneer de wkk’s dienen op te starten of stoppen. Een anti-pendelbeveiliging van 30 minuten is ingebouwd, zodat de wkk na het opstarten minimaal 30 minuten dient door te draaien alvorens deze weer stopt. Hierbij wordt rekening gehouden met de aansturing via de externe tuinbouwcomputer.”

Voor het PV-systeem geldt dat de teruglevering van stroom naar het stroomnet automatisch stopt wanneer de tarieven van de onbalans negatief gaan. Via de koppeling met de Janitza UMG 604-PRO van de klant wordt de hoofdaansluiting op 10.000V gemonitord. “Op die manier is alle levering en verbruik van stroom inzichtelijk.”

Voor meer informatie:
Jan Staff
EnLimit Energy Management Solutions
Tussenriemer 23
4704 RT Roosendaal
+31 (0) 165 820 410
info@enlimit.com
www.enlimit.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.