In de eerste week van november waren er nog steeds bedrijven in Huelva die druk in de weer zijn met de aanplant van aardbeienplanten. "Er zijn kwekerijen die dit jaar erg laat kwamen met hun plantmateriaal, namelijk half oktober", zegt Manuel Alfaro, manager van het Spaanse El Pilonar.

"Dit jaar hebben we bovendien opnieuw problemen ondervonden met een deel van de planten. Van een bepaald ras hebben we twee weken na aanplant alle planten moeten rooien en de percelen opnieuw moeten aanplanten. Samen met de vertraging bij de levering van de planten zal dit zorgen voor een vertraging van een maand tot anderhalve maand bij de oogst op bepaalde percelen."

Vorig jaar deed er zich een gelijkaardige situatie voor met een verliespercentage van 20%, maar toen waren de hitte en de droogte de boosdoeners. Dit seizoen was er zeker voldoende water tijdens de aanplant dankzij enkele regendagen en de temperaturen waren eerder mild. "We denken dat het probleem te wijten kan zijn aan het feit dat de aardbeiplanten in de kwekerijen geoogst werden op regendagen, want de wortels van de planten die we hebben gekregen, zaten vaak onder de modder. Ze hebben dus niet gemakkelijk wortel kunnen schieten en onze teelttechnicus vertelde me dat hij kon zien dat vele planten gestorven waren door verstikking."

"Maar het hangt wel af van ras tot ras. Van sommige rassen moest 10% van de planten worden vervangen, van andere tot 20%. We hebben zelfs een perceel waar we 90.000 planten hebben vervangen die we twee weken geleden hadden geplant. Dat gaat het toch wel om grote hoeveelheden en bedragen. In totaal hebben we meer dan 5 miljoen aardbeienplanten staan."

De herbeplanting vond plaats net toen het begon te regenen, na maanden van droogte. Maar er was ook stormweer dat schade heeft veroorzaakt in de hele sector, zegt Manuel Alfaro. "In Cartaya, Aljaraque, Moguer, Bonares, Lucena... Overal in Huelva heeft de wind bogen en plastic gebroken en vernield van de beschermende structuren die al waren opgezet voor de frambozen- en blauwe bessenteelt. Zowel aan de infrastructuur als bij de planten zelf is de schade omvangrijk."

"Het positieve nieuws is dan weer dat er water is gevallen. Vorige maand werd aangekondigd dat er dit jaar niet voor 25%, maar voor 50% bezuinigd zou worden op irrigatiewater. De planten doen het nu heel goed met alle regen die gevallen is, maar we vragen de overheid tocht om de toezeggingen van de hoeveelheid water weer te verhogen, want er zal zeker een periode komen dat het stopt met regenen."

"Persoonlijk heb ik 30 hectare minder aangeplant, waarvan 26 hectare aardbeien en 4 blauwe bessen, uit vrees dat ik niet genoeg water zou hebben om alle gewassen voldoende te kunnen bewateren. Ik hoop dat de situatie verbetert, want ik zou volgend jaar het areaal graag weer opkrikken."

Voor meer informatie:
El Pilonar S.C.A.
Finca Las Palomeras - Bonares (Huelva) - Spanje
Tel.: +34 959 500 725
info@elpilonar.es
www.elpilonar.es