Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Tot nu toe hebben we twee keer zoveel geoogst als vorig jaar"

Andreas Lypas van Magikos Kipos geeft een rondleiding door zijn kas. De kas in Kastro Viotias, Griekenland, is volgens hem 'state-of-the-art.' De met folie bedekte faciliteit levert kropsla zoals botersla, lollo rosso, lollo bionda en de unieke salad trio-kropsla voor de Griekse markt op. De kas van 2,5 hectare is uitgerust met een NFT-systeem, ventilatoren, LED-belichting en op data gebaseerde klimaatregeling.
"Technologie op zich garandeert echter geen perfect gewas; het vereist grote inspanning, aandacht voor detail door gewasinspectie en een juiste data-analyse," zegt Andreas.

"Onze grootste uitdaging bij het telen is omgaan met de hitte tijdens de zomer. Het is extreem warm, en het vermijden van puntverbranding in onze sla is een belangrijk aandachtspunt," zegt Andreas. Voordat hij zes maanden geleden bij het bedrijf kwam als senior hoofdteler, was hij twee jaar lang adviseur bij Magikos Kipos, waarbij hij zijn 7,5 jaar ervaring in het telen van sla, aardbeien, medicinale cannabis en tomaten in het VK inbracht. "Mijn prioriteit is om grote aandacht te besteden aan detail. Mijn missie is om de knowhow van de hoogwaardige tuinbouwsector over te dragen aan Griekenland."

Hij beschrijft de piek van de zomerhitte in het dorp Kastro Viotias, waar de kas is gevestigd, die in augustus 46 graden bereikte. "Zelfs met het koelsysteem geïnstalleerd, was het binnen 30 graden, wat uitdagende omstandigheden voor de planten opleverde. Hoewel we de klimaatstrategie hebben aangepast, wisten we ook dat we meer nodig hadden dan klimaatoplossingen om ze door de zomer te helpen."

"Op het gebied van recepten, laat me een paar essentiële tips onthullen wat betreft gewasgroei. Om preciezer te zijn, heb ik me gericht op de kalium-calcium balansverhouding, evenals de zuurstofverrijking van de vloeibare oplossing. In plaats van langere irrigatiecycli zijn we overgeschakeld naar micro-dosering,

Andreas werkt ook met de bladtoepassing van biostimulanten. "We willen dat de huidmondjes open blijven om transpiratie te behouden. Het aanbrengen van de microbiële behandeling op de bladeren heeft goed gewerkt. Het bevordert osmoregulatie en houdt de celwanden robuust."

Het bedrijf gebruikt sensoren en IoT om de status van het gewas te monitoren. "Omdat we NFT gebruiken, is er geen buffer tussen de irrigatieoplossing en de planten. Planten kunnen gedijen, maar een fout in de fertigatie kan kostbaar zijn."

De aanpassingen in meststof, klimaatregeling en het gebruik van biostimulanten hebben een aanzienlijke impact gehad op het gewas. "Tot nu toe hebben we twee keer zoveel geoogst als vorig jaar. We oogsten gemiddeld 32.000 planten per dag, 55 pallets verse sla per dag."

Wat bijzonder belangrijk is, is dat de zomerproductie zeer gewild is. "Vanwege de hitte is het in de zomer moeilijk om buiten te telen. Maar we zijn in Griekenland, en dat is wanneer het toeristenseizoen in volle gang is, en alle toprestaurants willen dat we hen leveren."

Het bedrijf levert zijn sla onder het merk Magikos Kipos met de wortels in potten. "Nadat ze onze faciliteit verlaten, kunnen ze tot twee weken, of zelfs drie, in leven blijven. Voor onze klanten, vooral die op de eilanden, is dit van het grootste belang. Supermarkten zijn ook blij om afval te verminderen en ze te verkopen met de pot eraan bevestigd."

Dankzij deze marktstrategie is het bedrijf van plan zijn productie uit te breiden met 1,5 hectare naast de huidige kas. "Ons eerste doel is om minstens 9 miljoen planten te oogsten. Met de uitbreiding kunnen we opschalen naar 10 miljoen. Er is voldoende ruimte op de markt voor dit productieniveau."

Voor meer informatie:
Andreas Lypas (LinkedIn)

Publicatiedatum: