Er is nog veel onbekend over de teelt van bladgroenten op water. In het Delphy Improvement Centre onderzoekt het team de onderwerpen LED-verlichtingsstrategieën, daglengte, alternatieve substraten en plantdichtheden. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Rijk Zwaan, Hortilux Schréder, Ellepot A/S, Saint-Gobain Cultilene en Green Automation.

"Ons doel is om de meeste effectieve teeltmethode te onderzoeken. Momenteel zitten we in de vierde teeltcyclus van ons project. We hebben al interessante resultaten behaald", vertelt Denis Laci van Delphy.

"De techniek waarbij bladgroenten dicht bij elkaar geteeld worden is relatief nieuw. De vele beschikbare substraten, hydrocultuursystemen en verschillende kasapparatuur zorgen ervoor dat er nog veel te leren is over deze manier van telen. Dit project moet daarvoor zorgen."

Het project bestaat uit acht teelttafels met N.F.T. hydrocultuursystemen geleverd door Green Automation. Samen beslaan ze een oppervlakte van 125 vierkante meter. De onderzoeksruimte is uitgerust met 220μmol/m2/s LED-verlichting van Hortilux Schréder, verdeeld in twee verschillende lichtzones.

Hier worden de effecten onderzocht van variërende lichtintensiteiten, daglengtes en toepassingen van verrood licht op de kwaliteit, houdbaarheid en opbrengst van vier verschillende slasoorten. Dat zijn twee rode en twee groene rassen geleverd door Rijk Zwaan.

De teelttafels zijn opgedeeld in twee categorieën: "babyblad" en "jongvolwassen blad". Die zijn geteeld op twee verschillende substraten, waaronder veenmos van Ellepot A/S en steenwol van Saint-Gobain Cultilene.

"In de eerste teeltcycli hebben we tijdens lange dagen veel zon gezien dat vroeg selecteren van de juiste plantdichtheid belangrijk is. Elk groeimedium vereist een unieke behandeling wat betreft E.C - P.H. waarden en de waterhoeveelheid. Ook de ledverlichting wordt onderzocht. We hebben de dag verlengd met behulp van LED- belichting. Daarmee willen we de juiste balans vinden tussen groei, houdbaarheid en energie-input. In de komende wintermaanden willen we het effect van verrood licht onderzoeken. Daarbij verwachten we opmerkelijk resultaten in de verschillende slatypes en kleuren die we in het experiment telen."

Voor meer informatie:
Denis Laci
Delphy
Agro Business Park 5
6708 PV Wageningen
Tel:+31 77 398 75 00
d.laci@delphy.nl
https://delphy.nl