Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De waarde van een taxatie:

“Tot 2 jaar terug werd een financiering niet op duurzaamheid afgewezen, nu wel”

Tholen - “Klanten waarderen een taxateur met dezelfde bloedgroep die agrarisch bedrijfsmatig denkt”, merkt John van Wingerden, actief als taxateur met de specialisatie landelijk en agrarisch vastgoed, van Taxatiebureau Nederland. Hij ziet de laatste tijd dat steeds meer klanten zich in De Lier melden voor taxaties van glastuinbouwbedrijven, alsmede agrarisch aanverwante objecten op bedrijventerreinen. Voor die klus zijn er ook reguliere taxatiebureaus op de markt, maar met de agrarische specialisatie heeft Taxatiebureau Nederland soms een streepje voor. Ondertussen zijn de taxatiespecialisten in de glastuinbouw zelfs uniek in hun soort.

Taxatiebureau Nederland is inmiddels ruim twee jaar op de markt actief. Op 13 juli 2021 vond de officiële oprichting plaats. Sindsdien komen er in De Lier opdrachten vanuit verschillende opdrachtgevers binnen. Het kunnen telers zijn, makelaars, banken of andere financiële instellingen. “Taxaties gaan altijd door”, merkt Esther Hartman op. Zij ondersteunt het team van taxateurs vanaf kantoor.

De leek denkt pas aan een taxatie bij koop of verkoop van een object. Toch zijn er veel meer redenen om een taxatie uit te voeren, geven Esther en John aan. Taxatiebureau Nederland verricht taxaties van zowel kassen, bedrijfspanden, agrarische bedrijfswoningen als percelen grond.

Eisen financiële instelling
Een constante stroom aan taxaties komt van bedrijven die gefinancierd zijn. Daar vraagt een financiële instelling iedere drie jaar om een taxatie. Wat Taxatiebureau Nederland merkt, is dat financiële instellingen de laatste tijd veel nadrukkelijker kijken naar milieu en klimaat bij de beoordeling van een financiering. In De Lier krijgen ze taxatie-updates vanuit alle grote banken binnen waarin staat wat de focuspunten van banken zijn. “Tot 2 jaar terug werd een financiering niet op duurzaamheid afgewezen. Nu wel”, merkt Esther.

Een taxatierapport is fiscaal gestoeld, benadrukt John. “Dat maakt dat het anders is dan een waardebepaling, zoals ook een makelaar kan doen. Bij een taxatie geldt het 4-ogenprincipe. Wij staan ook onder het tuchtrecht. Anders dan een waardebepaling wordt een taxatierapport ook erkend door een bank of financiële instelling. Bovendien werken wij met meerdere waarderingsmethoden.”

Meerdere methodes voor taxatie
Daarbij doelt John op de gecorrigeerde vervangingswaarde én de comparatieve methode. Die laatste methode, die kennen mensen ook van als ze een huis verkopen of kopen. Er wordt gekeken wat er in de buurt te koop staat en verkocht is en daaruit wordt, kort door de bocht, de waarde bepaald.

Maar hoe doe je dat dan bij een nieuwbouwproject?. “Daarvoor heb je weinig vergelijkingsobjecten”, geeft John aan. “Toch kun je hier een goede taxatie bij uitvoeren als je naar de gecorrigeerde vervangingswaarde kijkt. Daarbij kijk je als taxateur onder meer naar hoe een object er technisch uitziet, of het functioneel is, naar de stichtingskosten én naar de onrendabele top op de investeringen.”

Een derde methode op basis waarop een taxatie kan worden gedaan is de DCF-methode, afkorting voor discounted cashflow-methode. “Daarin wordt de waarde van een bedrijf bepaald op basis van het succes van het bedrijf”, legt John uit. “Stel je hebt een goedlopend bedrijf in een nicheteelt. Het vastgoed van zo’n bedrijf is bijvoorbeeld 2 miljoen waard, maar het bedrijf draait veel hogere omzetten. Op het moment dat zo’n bedrijf te koop komt en de koper eigenlijk ook de naam van een bedrijf koopt, kun je als taxateur de hogere taxatiewaarde onderbouwen, wijzend op het goede rendement. Dat noemen wij een waardering bij voortgezet gebruik. Als taxateur lever je met een rapport hiermee een stukje overredingskracht voor een teler richting de bank.”

Zelf innoveren
Voor bedrijfspanden geldt inmiddels dat er een energielabel door de overheid verplicht is. Voor kassen nog niet. Omdat Taxatiebureau Nederland bedrijfspanden en agrarische bedrijfswoningen taxeert, waarvoor ook zo’n label nodig is, hebben de taxateurs daarmee te maken. Zelf labels afgeven doet men niet. Hiervoor wordt met een partner gewerkt.

Klanten staan niet stil en investeren veel in verduurzaming van hun bedrijven. Zelf innoveert Taxatiebureau Nederland ook. “Onze rapporten zijn klaar om digitaal ingelezen te worden middels een SBR-koppeling. Op die manier blijven we aansluiting houden bij de eisen van banken.”

Voor meer informatie:
Taxatiebureau Nederland
Oude Liermolenweg 4
2678 MN De Lier
0174 - 794 900
[email protected]
www.taxatiebureaunederland.nl