De glastuinbouwsector in Kazachstan maakt sinds 2008 een gestage groei door. Met de bouw van kassen in het hele land en het gebruik van moderne technologie ontwikkelt de sector zich. Met meer dan 2500 hectare kassen, waaronder 300 hectare hightech kassen, is de sector sterk vertegenwoordigd in met name de zuidelijke regio van Kazachstan. Greenhouse Technologies of Kazakhstan LLC is sinds 2008 actief betrokken in deze sector.

Alexander Gribalev: "Eerst bouwde en leverde ons bedrijf apparatuur voor in kassen. Later besloten we om zelf een kas te bouwen."

"Tegenwoordig telen we tomaten, komkommers, sla en aardbeien op bijna 6 hectare." De faciliteit beschikt over verhoogde goten, waardoor telers de beschikbare ruimte optimaal kunnen benutten. Zo is het mogelijk om boven de wandelpaden te telen. "We kunnen de goten laten zakken om het gewas te verzorgen en de groenten te oogsten en verhogen de goten daarna weer."

Aqmola regio
Hun kas bevindt zich in de regio Aqmola, vlakbij de hoofdstad van Kazachstan. Greenhouse Technologies gebruikt automatiseringstechnologie van Priva en werkt samen met Didam een leverancier van apparatuur. Het bedrijf teelt vooral voor de lokale markt maar exporteert ook naar Siberische regio's in Rusland.-40°C en harde wind
Volgens Alexander worden glastuinders in Kazachstan met heel wat uitdagingen geconfronteerd. "Als teler in het noorden van het land ervaar ik dat er barre weersomstandigheden zijn tijdens de winter. De temperatuur kan dalen tot -40°C en dat gaat gepaard met harde wind en sneeuwstormen."

"De hoge elektriciteitsprijzen vormen een groot probleem. Bij lage UV-waarden moeten er namelijk kweeklampen worden gebruikt. De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot hogere prijzen voor apparatuur en reserveonderdelen. Ook transportkosten vormen een extra uitdaging voor bedrijven in de sector."

Zelfvoorzienend
Kazachstan worstelt om zelfvoorzienend te zijn en daarom zijn hightech kassen een oplossing. Het areaal kassen groeit en daarom blijft Greenhouse Technologies of Kazakhstan LLC andere kassen voorzien van technieken, diensten, oplossingen en ondersteuning. Alexander is gecertificeerd als Priva en Ridder consultant en leert ook Hoogendoorn producten kennen.

Alexander: "In het afgelopen decennium zijn investeringen gedaan in grote kassen in verschillende regio's van Kazachstan. Met name in de noordwestelijke gebieden, Aqtobe en Uralsk, en de zuidelijke regio's, Almaty en Turkestan, zijn investeringen gedaan."

Agrotech Didam heeft vorig jaar bijgedragen aan een project in de regio Noord-Kazachstan. In dat project werd de eerste moderne kas in het gebied gebouwd. Alexander ondersteund de installatie van hijssystemen in de kas. Die moeten later die jaar operationeel worden.

Voor meer informatie:
Greenhouse Technologies of Kazakhstan
alex@gtk.kz