"Wonen op het erf van de boer is niet de oplossing voor arbeidsmigranten"

BoerBurgerBeweging (BBB) erkent dat arbeidsmigranten essentieel zijn en dat ze goede huisvesting nodig hebben. Dat geven ze aan in de BNR-podcast 'En Gratis Bier Voor Iedereen'. Kafra Housing vindt het echter onwenselijk om arbeidsmigranten te huisvesten op het boerenerf of andere bedrijfsterreinen van werkgevers. Frank van Gool, oprichter van Kafra Housing deelt de visie van Kafra Housing op huisvesting op het erf bij tuinders en boeren.

Om de afhankelijkheid aan werkgevers te voorkomen, is het essentieel om het arbeidscontract en het huurcontract van elkaar te scheiden. Dat is in lijn met de aanbevelingen van de Commissie Roemer. Door deze contracten te ontkoppelen, krijgen arbeidsmigranten meer zekerheden en een grotere onafhankelijkheid. Kafra Housing pleit er ook voor dat alle flexhuisvesting wordt gecertificeerd en onderworpen is aan handhaving. Zowel de landelijke als lokale overheden moeten zich actief inzetten voor dit huisvestingsvraagstuk.

BNR heeft dit onderwerp belicht na een gesprek met BBB in de BNR-podcast 'En Gratis Bier Voor Iedereen'. Volgens BBB zouden arbeidsmigranten in eerste instantie moeten worden ondergebracht op het terrein van de bedrijven waar ze werken.

Volgens Kafra Housing is huisvesting op het erf een stap terug. Dit is niet transparant en uit het zicht van de autoriteiten, iets wat KaFra Housing volstrekt onwenselijk vindt. Bovendien plaatst het arbeidsmigranten in een kwetsbare positie. Als ze hun baan verliezen, verliezen ze ook hun huisvesting. Ze zijn sterk afhankelijk van hun werkgever die ook hun huisvesting verzorgt.

Naast het scheiden van werk en huisvesting is het van belang om fatsoenlijke huisvesting te garanderen. Het ideale model omvat goed uitgeruste accommodaties die voldoen aan de eisen van de Stichting Normering Flexwonen (SNF) en de aanbevelingen van de Commissie Roemer. Dit kan eenvoudig worden gerealiseerd via beleidsmaatregelen.

KaFra Housing stelt voor dat elke gemeente één weiland ter beschikking stelt om grootschalige, goed georganiseerde huisvesting mogelijk te maken. Dat kan het probleem oplossen. Bovendien zouden hierdoor 45.000 woningen beschikbaar komen. Deze woningen worden namelijk door huisjesmelkers ‘verkamerd’ om arbeidsmigranten te huisvesten. Dit is zowel schadelijk voor de arbeidsmigranten zelf als voor andere woningzoekenden in Nederland. Denk daarbij aan starters.

Nederland kan niet zonder arbeidsmigranten, maar het is essentieel dat zij fatsoenlijke huisvesting krijgen. Een goed huisvestingsbeleid kan ook bijdragen aan het voorkomen van misstanden. Alleen zo kan kan Nederland ervoor zorgen deze hardwerkende mensen naar Nederland willen komen om te werken. Dit is cruciaal met de huidige arbeidsmarkttekorten.

Voor meer informatie:
Kafra Housing
Keizersveld 53d
5803 AP Venray
Tel: +31 88 523 7200
info@kafrahousing.com
www.kafrahousing.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.