"Kruidenafzet in pot terug op niveau voor corona"

De afzet van Duitse kruiden in pot verloopt momenteel vrij soepel. "Het is op het ogenblik erg rustig", zegt Helmut Beiermeister, die zijn zelf geteelde producten aanbiedt op de groothandelsmarkt in Stuttgart. "De prijzen zijn niet waar ze zouden moeten zijn gezien de sterke stijging van de teeltkosten, terwijl de oogst van de belangrijkste gewassen over het hele jaar genomen heel tevredenstellend is."

Beiermeister teelt het hele jaar door kruiden in potten en jonge groenteplanten op ongeveer 3,5 ha onder glas en aanvullend in tunnels. In totaal groeien en bloeien er ongeveer 70 rassen in het bedrijf in Ditzingen, waaronder niet alleen de gebruikelijke kruiden basilicum, bieslook, munt en peterselie, maar ook ongewone producten zoals appel- en bananenmunt, bonte salie en Azteekse zoetkruid.

"Tijdens de pandemie konden we een zeer hoge afzet realiseren; inmiddels is deze weer terug op het niveau van voor corona. Seizoensgebonden pieken in de afzet vinden traditioneel plaats van maart tot eind juni, wanneer er veel in de tuinen wordt geplant. Kruiden in potten worden ook goed ontvangen in de aanloop naar kerst. De stijging van de vraag is niet zo uitgesproken als een paar jaar geleden."


Helmut Beiermeister tijdens het groothandelsmarktbezoek van zustersite FreshPlaza.de in de zomer van 2023

Via de lokale groothandelsmarkt in Stuttgart bedient Beiermeister een gevarieerde klantenkring, waaronder tuinbouwbedrijven, tuincentra en boerderijwinkels binnen een straal van 70 km. Net als in veel andere sectoren van de groentesector wordt de kwestie van duurzaamheid steeds belangrijker voor kruiden in potten, merkt de teler op. "De meeste verpakkingen zijn nog steeds van plastic. In het nieuwe jaar stappen we over op papieren zakken of gaan we in ieder geval kijken bij welke kruiden dit ook echt omgezet kan worden. We moeten dit van gewas tot gewas bekijken."


Beschermde teelt van kruiden in pot in Ditzingen

Generatiewisseling aanstaande
Over het algemeen is Beiermeister positief over de toekomst. "Ondertussen werken alle drie mijn zonen in het bedrijf en daarom is de toekomst van het bedrijf veiliggesteld. Daarom hebben we in 2016 ook geïnvesteerd en onze teeltcapaciteit uitgebreid," besluit hij.

Voor meer informatie:
Helmut Beiermeister
Gärtnerei H. Beiermeister
Großmarkt Stuttgart
Tel.: +49 7156 34882
bm-ditzingen@t-online.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.