"Aangezien de bouw van de faciliteit in Fauske pas deze lente begon, is dit een belangrijke mijlpaal voor ons. Tegelijkertijd hebben we de zaden geplant voor waterkers, radijs, broccoli en bernagie, die we sinds kort aan klanten leveren," zegt Marius Johansen, oprichter en mede-eigenaar van Grønt Fra Laks (GFL).

De start-up Grønt Fra Laks gebruikt slib uit de zalmkwekerij om kiemgroenten, kruiden, sla en paddenstoelen te laten groeien. Deze week werden van hun nieuwe vertical farm de eerste 150 dozen microgroenten geleverd aan klanten zoals Bama en Havila Coastal Route.
De groene garnering is te koop in winkels en wordt geserveerd in restaurants. Het wordt verkocht van Mo i Rana in het zuiden van Noorwegen tot Finnmark in het noorden en binnenkort ook in meer regio's. Er zijn plannen voor een nieuwe kwekerij in Fauske.
Vanaf 2021 dacht Marius Johnsen na over hoe het slib van zalm op een nuttige manier kon worden gebruikt in plaats van alleen maar een probleem te zijn. Hij presenteerde het idee om de voedingsstoffen uit het slib van zalm te gebruiken om planten te laten groeien voor Kvarøy Fish Farming. Na veel proberen met verschillende soorten planten en productiemethoden kwam de doorbraak. De groene faciliteit bij Kvarøy begon in juli 2021 en nu draait ook de faciliteit in Fauske op volle toeren.
720.000 stuks sla
Vanaf oktober zal Grønt Fra Laks meer kweeklocaties toevoegen in Fauske en Kvarøy, waardoor ze jaarlijks 4 miljoen stuks sla en 100.000 dozen microgroenten kunnen produceren. Er is nog steeds niet genoeg om volledig aan de vraag naar milieuvriendelijke groenten in de regio te voldoen, dus het potentieel is enorm. Deze start-up met een slim groeiconcept trekt zowel hier in Noorwegen als in het buitenland de aandacht.
Voor meer informatie:
Marius Johansen
Grønt fra Laks AS
Tel.: +47 900 20 79
[email protected]
www.grontfralaks.no