"Milieubelasting door gewasbeschermings­middelen fors afgenomen"

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel­kwaliteit heeft vastgesteld dat de milieubelasting door gewasbeschermingsmiddelen in de periode 2011-2021 fors is afgenomen. Deze afname geldt zowel voor Nederland als voor Europa.

Dat blijkt uit recente publicaties over de zogeheten Harmonised Risk Indicator, kortweg HRI. De HRI geeft iedere werkzame stof een wegingsfactor op basis van het milieu-risicoprofiel van de werkzame stof. Die wegingsfactor wordt vermenigvuldigd met de afzet van de werkzame stof (zie toelichting hierna). Zo wordt een zogeheten risico-gewogen trend over de jaren heen verkregen. De Europese cijfers zijn hier te zien.

Brancheorganisatie CropLife is blij met de cijfers. "Op basis van deze cijfers is te concluderen dat het totale pakket gewasbe­scher­mings­middelen dat telers inzetten, gemiddeld genomen aanzienlijk minder belastend is geworden", zegt Jo Ottenheim, Manager Verantwoord Gebruik en Distributie van CropLife NL. "Dat komt deels door het vervallen van toelatingen van bepaalde middelen. Maar het is voor een belangrijk deel ook het gevolg van de inspanningen van de gewasbeschermingsbedrijven op het gebied van innovatie en verduurzaming. De sterk stijgende trend in de verkoop van werkzame stoffen met het laagste risico­profiel is daar een sprekend voorbeeld van."

Bron: CropLife NL


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.