Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Hernieuwbare energie stimuleert kasteelt in Noord-Zweden"

Meer dan 120 miljard euro wordt geïnvesteerd in Noord-Zweden in het kader van de groene transitie, waardoor groene batterijen en groen staal kunnen worden gemaakt. Telers volgen dit voorbeeld en zien Noord-Zweden als een kans voor een nieuwe stap in het telen van groenten door samen te werken met duurzame sectoren in het noorden.

"Dankzij onze toegang tot 100% duurzame energie, tegen één van de laagste energieprijzen in Europa, en het gebruik van grote hoeveelheden restwarmte die de groene industrie genereert, is er een grote kans voor glastuinders. Zij kunnen op een goedkope manier tomaten of komkommers telen in kassen " zegt Natalie Sidén, investeringsmanager bij Invest in Norrbotten.

Zuid-Europese telers
"We hebben gezien dat er veel belangstelling is voor de teeltomstandigheden van telers uit Zuid-Europa, die op zoek zijn naar nieuwe locaties om hun bedrijf uit te breiden. We hebben nog ruimte voor meer telers om hier te werken. Zweden teelt weinig zelf waardoor het voor slecht 25% zelfvoorzienend is op het gebied van groenten. Daarom is er in Zweden een grote markt voor de kasteelt of vertical farming."

Samen met haar collega, Matz Engman, promoot ze de kansen die Noord-Zweden biedt voor telers. Ook informeert ze hen hoe ze groenten voordelig en milieuvriendelijk kunnen telen.

"De wereld staat voor nieuwe problemen waarbij wereldwijde pandemieën, oorlogen en klimaatverandering grote onzekerheden veroorzaken in de voedselvoorziening. Dit vereist dat we telen waarbij we onze natuurlijke hulpbronnen behouden in plaats van ze uit te putten. Noord-Zweden kan deel uitmaken van de oplossing," aldus Matz Engman, investeringsmanager bij Invest in Norrbotten.

Zweedse markt
Verschillende bedrijven hebben al besloten om Noord-Zweden te kiezen voor hun toekomstige uitbreidingen. In Boden wordt een komkommer- en tomatenteeltbedrijf gebouwd, waar afvalwarmte van een nabijgelegen groen datacentrum wordt gebruikt voor de verwarming van de kassen. En in Gällivare zijn er plannen voor de bouw van een tomaten- en garnalenkwekerij, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van restwarmte van de energiesector.

"De invoerwaarde naar Zweden van tomaten bedroeg in 2022 144 miljoen euro. Uit Nederland importeerden we tomaten met een waarde van 71 miljoen euro. Uit Spanje en Frankrijk importeerden we tomaten met een waarde van 30 miljoen euro per land, dus er zijn grote mogelijkheden voor telers om hun marktaandeel te vergroten door zich in onze regio te vestigen. We willen graag in contact komen met telers in heel Europa die op zoek zijn naar nieuwe locaties voor hun bedrijf."

Voor meer informatie:
Natalie Sidén
Invest in Norbotten
Kyrkogatan 13, 972 32 Luleå
Tel.: +46 (0) 72-566 56 60
www.investinnorrbotten.se

Publicatiedatum: