Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vertical Farming World Congress

Energie, het ‘juiste gewas’ en vooral de kansen in vertical farming

“Als energie het grootste pijnpunt is, dan zijn we zeker op de goede weg. Traditionele telers worstelen immers met andere grote problemen zoals arbeid, gewasbeschermingsmiddelen, bio-stimulanten, droogte en andere externe factoren.”

Peter Bachmann, Managing Director Duurzame Infrastructuur bij vermogensbeheergroep Gresham House, wees er tijdens de eerste dag van het Vertical Farming World Congres in Londen op dat de prijs voor zonne-energie nu ongeveer één tiende is van de vroegere prijs. Op de lange termijn kunnen vertical farms zeker gebruik maken van hernieuwbare energie.

Het congres werd vorige week gehouden net aan de overkant van de Tower Bridge in Londen. In informatieve panelgesprekken werden de huidige obstakels, verbeterpunten en, het belangrijkste, de kansen in vertical farming besproken. Panelleider en medeorganisator van het evenement, Richard Hall, slaagde er toch in de aandacht van het publiek vast te houden door hier en daar brutale vragen te stellen. En dus werd de discussie zelfs vaak onderhoudend.

Positieve impuls van energievraagstuk
Het zeer actuele energiethema was onderwerp van veel discussies. Telers en onderzoekers zeiden dat, hoewel de relatie vertical farming-energie moeilijk blijft, deze hindernis ervoor heeft gezorgd dat ze hun hulpbronnengebruik hebben heroverwogen.

James Lloyd-Jones, COE en oprichter van Jones Food Company, zei dat de stijgende energiekosten hen veel slimmer hebben gemaakt, waardoor teeltbedrijven vooruitgang hebben kunnen maken. “We moeten stoppen met praten over wat het volgende grote gewas is, zoals zachtfruit of tarwe. We moeten in plaats daarvan focussen op de bedrijfsmodellen die bladgroenten verkopen en een echt rendement opleveren. Zodra die teelt rendabel is, kunnen we de winst gebruiken om de volgende uitdaging, bijvoorbeeld een nieuw gewas, aan te gaan.”

Er was ook aandacht voor het bepalen van de juiste locatie voor vertical farms. Bij het bouwen van een nieuwe vertical farm is dit de belangrijkste factor. En na een grondige analyse kunnen teeltbedrijven profiteren van hernieuwbare energie en afvalstromen om de efficiëntie te verbeteren en langetermijncontracten veilig te stellen.

Afstappen van traditionele tuinbouw
Eén van de kansen die werd benadrukt was de groeiende beroepsbevolking voor vertical farming. Het stereotype beeld van de oudere teler verdwijnt stilaan. Meer en meer mensen worden geïnspireerd door dit nieuwe type tuinbouw. Er worden nieuwe banen gecreëerd in dataverwerking, agronomie en technologie, waardoor de gemiddelde leeftijd van telers tegenwoordig enorm wordt verlaagd.

Toen Derek Smith van het James Hutton Institute de groeiende belangstelling voor vertical farming onder traditionele telers besprak, merkte hij op dat er een misvatting lijkt te bestaan over telers, omdat ze vaak worden gezien als niet-technologiegericht. Sommigen misschien niet, maar over het algemeen gebruiken ze vaak de nieuwste technologieën op hun land. “Ze zijn misschien een beetje kritisch, want ze willen natuurlijk gewoon zien dat de technologie werkt.”

Meer dan 120 deelnemers kwamen naar Londen voor het Vertical Farming World Congress. Anderen checkten online in voor wat pittige discussies.

Klik hier om het fotoverslag te bekijken.


Ahmad Mohseni (FlexFarming), Rick Vanzura (Freight Farms) en Tom Könisser (Signify)


Nora Muller en Javier Tenorio van Omya International en Geraldo Maia van Pink Farms

Enkele conclusies van de top waren:

  1. Begin met de focus op één product en maak dat rendabel, en richt je dan op andere niches zoals zachtfruit of andere gewassen.
  2. Het cruciale aspect van het vestigen van je vertical farm in de buurt van locaties of fabrieken met reststromen, distributienetwerken, hernieuwbare energiecentrales, producenten met overtollige warmte, enz.
  3. Hoe de huidige energiecrisis telers helpt om hun hulpbronnenverbruik in het algemeen te heroverwegen - moet ik mijn bedrijfsmodel veranderen om daadwerkelijk efficiënter te worden in de teelt?
  4. De verschuiving van traditionele tuinbouw naar hoogwaardige tuinbouw trekt een veel jongere generatie telers aan.
  5. Als het om prijspunten gaat, kan het soms voordeliger zijn om te mikken op een prijs onder de premium en eerst de markt te veroveren, voordat je uitbreidt.
  6. De kracht van een merk: hoe het helpt om de voordelen van vertical farming aan consumenten over te brengen.


Kate Hofman (GrowUp Farms), Oscar Davidson en Jack Farmer van LettUs Grow, en Phillip Davis (Perfectly Fresh)


Scott Nelson van Veritas Solutions en Ron Mitchell van Clayco

Klik hier voor de fotoreportage.

Voor meer informatie:
Zenith Global
[email protected]
www.zenithglobal.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer