Financiële tegemoetkoming stoffengerelateerde beroepsziekten

Vanaf 1 januari 2023 kunnen mensen met een beroepsziekte als gevolg van het werken met gevaarlijke stoffen een éénmalige financiële tegemoetkoming van de overheid aanvragen. Dat meldt de SER. De regeling geldt voor (oud)werkenden of zelfstandigen met longkanker door asbest, allergisch beroepsastma en schildersziekte (CSE). Zij kunnen de regeling aanvragen bij het Instituut Slachtoffers Beroepsziekten door Gevaarlijke stoffen (ISBG). De uitvoering van de regeling ligt bij Lexces, ISBG en de SVB.

Vernieuwde TSB-regeling geldt ook voor zelfstandigen
Voor de oude regeling kwamen alleen werkenden in aanmerking die in het verleden waren blootgesteld aan gevaarlijke stoffen op het werk. De huidige regeling geldt voor alle werkenden met gediagnostiseerde longkanker door asbest, allergisch beroepsastma en schildersziekte (CSE). Dit betekent dat ook ZZP’ers aanspraak kunnen maken.

Andere beroepsziekten
In de toekomst komen ook werkenden met andere beroepsziekten door gevaarlijke stoffen in aanmerking voor een tegemoetkoming. Wanneer dat gebeurt en welke beroepsziekten dat zijn, bepaalt de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Meer informatie over het werken met gevaarlijke stoffen is hier te vinden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.