Juiste belichting heeft positieve invloed op groei meloenenzaailingen

Met de juiste lampen op het juiste moment krijg je de beste zaailingen. De afgelopen maanden heeft het Italiaanse teeltbedrijf Francescon nieuwe kassen gebouwd, waarvan sommige zijn voorzien van C-Led lampen. Het doel is het kweken van meloenenzaailingen voor eigen gebruik. De teelt en afzet van meloenen is de kernactiviteit van het bedrijf.

Raffaello Montanari (C-Led) en Roberto Bernardelli (Francescon)

"We hebben lampen geplaatst in de kweekkassen", zegt technisch adviseur Roberto Bernardelli. "Na het zaaien moeten de zaailingen groeien en in die fase is licht van fundamenteel belang, vooral in de wintermaanden. We zijn geen commerciële kwekerij, we zijn gewoon zelfvoorzienend in zaailingen. De kweek vindt plaats tussen februari en mei."

In februari en maart bevordert de belichting, die is afgestemd op de behoeften van de meloenen- en watermeloenenplanten, de groei. "Ik merk dat planten die aan kunstlicht worden blootgesteld beter groeien. Ze hebben niet het probleem van ver uit elkaar liggende internodiën en bij het verplanten vertonen ze een grotere uniformiteit", vervolgt de technicus.

Een prachtige plant, robuust en goed gevormd, geeft dan een goede oogst. En door de uniformiteit kan de naleving van weekprogramma’s worden gegarandeerd. Voor Francescon is dit fundamenteel, want het is een van de topbedrijven in Italië wat betreft volumes en kwaliteit.

"We houden de planten ongeveer tien dagen onder kunstlicht. We zouden die periode kunnen verlengen, maar gezien de groeisnelheid van de zaailingen, het beschikbare areaal en onze productiebehoefte is dit het ideale tijdsbestek. De resultaten in dit eerste jaar zijn al uitstekend geweest."

"De samenwerking met Francescon vervult ons met trots", zegt Raffaello Montanari van C-Led. "Het is een bedrijf met aandacht voor innovatie, met de blik op de toekomst gericht en met de ambitie om marktleider te worden."

"Dankzij een specifiek spectrum voor deze groeifase, met golflengten die de fotosynthese moeten stimuleren, worden compacte en gestructureerde planten verkregen, met een goed ontwikkeld wortelstelsel. Dit alles bevordert de algemene kwaliteit van de planten en ook het energieverbruik wordt verminderd, omdat de lampen zeer efficiënt zijn", besluit Montanari.

Voor meer informatie:
C-LED
Via Gambellara, 34
40026 Imola (BO) – Italië
Tel: +39 (0)542 654980
info@c-led.it
www.c-led.itù

Az. Ortofrutticola Francescon Soc. Agr. s.s.
Via Retenago 13
46040 Rodigo (MN) - Italië
Tel: +39 (0)376-650727
info@melonifrancescon.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.