Meer rode paprika's komend seizoen én bovengemiddeld veel licht

In onderstaande grafiek van Syngenta is te zien dat er de afgelopen week wisselende lichtniveau’s zijn geweest. Maar die zaten de laatste weken altijd boven het meerjarig gemiddelde. Week 30 en 31 zaten onder het gemiddelde. Daarnaast waren de weken 32 tot en met 37 bovengemiddeld.


Grafiek van De Lier. Cumulatief (vanaf 1 januari 2023) ligt men 7% achter op afgelopen jaar en 7% voor op het meerjarig gemiddelde.

Markt
Over het algemeen is te zien dat de producties bij alle in Nederland geteelde rassen en kleuren iets lager uit gaan komen dan in vorig seizoen. Verder lijkt het erop dat er weer meer rode paprika's komen te staan komend seizoen. Dit lijkt ten koste te gaan van het areaal geel en groen.

Rassen
De nieuwe aanwinst van Syngenta heet Bedena (PR11592) en is een rood ras dat beschikt over het complete resistentiepakket: Tm 0-3, TSWV en meeldauw tolerant. Hieronder is daar teeltinfo over te bekijken.

"Na een goede introductie dit seizoen komt dit ras komend seizoen op meerdere locaties op een grotere schaal te staan, de verwachting is dat het doorgroeit naar 50 hectare. Kenmerkend voor dit ras is het generatieve en groeikrachtige planttype, waardoor het vanaf het begin gemakkelijk zetting aanhoudt met snelle vruchtontwikkeling; dus een vroege productie. Daarnaast heeft het ras voldoende groeikracht om door de zomer heen het vruchtgewicht stabiel te houden (180-200 gram) met voldoende kwaliteit vruchten," aldus Teun Boomaerts. "Het ras eindigt tenslotte met een hoge productie."

Gina:
Meeldauw tolerant.
Gina staat bekend om haar kwaliteit en regelmaat in vruchtgewicht. Ook dit seizoen laat zij dat weer zien. Door de groeikracht weet dit ras zijn vruchten en vruchtgewicht (200 - 220 gram) goed te houden door de zomer en naar het najaar toe.

Kalvijn:
Kalvijn heeft een heel regelmatige zetting en door zijn groeikracht kan hij een hoge plantbelasting aan. Door het vruchtgewicht van 180 gram is het ras goed geschikt voor de verpakkingsmarkt.

Groen:
In het groene ras zijn heeft Syngenta twee rassen (Boture en Botiful) die beide een generatieve inslag hebben. Daardoor is de vroege productie erg goed. Daarnaast hebben ze voldoende kracht om door de zomer heen te blijven produceren en uiteindelijk op een hele goede productie te eindigen.

Boture heeft een vruchtgewicht van 170-180 gram.
Botiful heeft een vruchtgewicht van 180 -190 gram.

Beide rassen kleuren traag door. Zo kan men de vruchten makkelijk iets langer aan de planten laten hangen waardoor het vruchtgewicht 10-15 gram hoger wordt.

Yelsto
Meeldauw tolerant
Dit seizoen wordt Yelsto op 50 hectare geteeld en laat het goede resultaten zien. Voor het komende jaar verwacht Syngenta dat meerdere bedrijven dit ras gaan telen. Yelsto heeft zich namelijk al meerdere jaren bewezen in de markt. Sygenta stelt dat het een echte kwaliteitspaprika is, zeker ook gedurende de zomer en herfst. Het ras is generatief in de start en maakt dus makkelijk vruchten aan onder lichtarme omstandigheden. Naar de zomer krijgt het meer groeikracht, waardoor Yelsto de vruchten op een stabiel gewicht van 180-200 gram houdt.

Yedda
Dit ras heeft een goede vruchtgewicht en diameter gedurende het hele seizoen. Yedda zet vrij makkelijk in de start van de teelt en houdt een regelmaat in zetting en vruchtgewicht. Met een vruchtgewicht van boven 220 gram blijft het ras ook zwaar in het tweede deel van het seizoen. De vruchten zijn volgens Syngenta het hele seizoen van hoge kwaliteit.

Voor meer informatie:
Syngenta
Westeinde 62
1601 BK Enkhuizen
Tel +31 (0) 228 366411
www.syngenta.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.