Het aardbeienseizoen is zo goed als afgelopen bij Fife Fruits in Cupar in Schotland en de laatste pluk wordt er afgerond. Het seizoen ging goed van start met vroege rassen en het warme, zonnige weer in juni zorgde voor een goede oogst. Maar het goede weer duurde niet lang.
"De tweede helft van het seizoen was niet zo goed," vertelt Robert Simpson van Fife Fruits. "We lijken maandenlang nat weer te hebben gehad. Augustus en juli waren zacht maar wisselvallig. Dat betekent dat de opbrengsten lager waren dan verwacht. Dit soort weer leidt tot meer plagen en ziekten in tunnels. Als het warm en droog is, is het plukken makkelijk. Maar vochtigheid veroorzaakt rot en daardoor is het plukken moeilijker en is de kwaliteit lager."

In het ideale geval zouden het Schotse en het Engelse aardbeiseizoen elkaar moeten aanvullen. Maar vroeg in het seizoen werd verwacht dat ze door het goede weer in juni zouden samenkomen. Dat bleek niet het geval en de seizoenen werkten redelijk goed samen.
Volgens Robert is de vraag over het algemeen goed geweest. Aardbeien worden gezien als het basisfruit in de zomermaanden. Hoe verder we in september komen, hoe meer de vraag afneemt. Er is meer keuze in de schappen en mensen richten zich op ander fruit, groenten en aardappelen.

"Aardbeien worden gezien als een standaardproduct. Dit kan niet gezegd worden van ander zachtfruit zoals frambozen, blauwe bessen of bramen. Dit kan te maken hebben met de kosten: frambozen zijn duurder om te telen omdat ze arbeidsintensiever zijn. Arbeid is onze grootste kostenpost."
"Voor ons is het rendement van de retailhandel laag en niemand verdient geld. Het is niet meer dan logisch dat telers minder van deze fruitsoorten gaan telen. Dit jaar was het een uitdaging om Schotse frambozen in de schappen te vinden." Robert vertelt dat ze al aan het nadenken zijn welk fruit ze volgend jaar kunnen gaan telen.

"Een positief punt in de frambozenteelt waardoor we blijven telen is de kwaliteit en grootte van sommige rassen die we nu telen. Vanwege de positieve feedback die we daarover krijgen, blijven we daarmee doorgaan." Robert vraagt zich af of het zo is dat consumenten zich meer laten leiden door de prijs dan door de herkomst. "We verkopen ook aan lokale winkels en op de kwekerij zien we een grote vraag naar ons fruit op deze verkooppunten. Dus mensen zien voordelen van lokaal kopen."
Voor meer informatie:
Robert Simpson
Fife Fruits 
Tel.: +44 1334 655024
[email protected]
www.fifefruits.co.uk