Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Minder wortelproblemen in de paprikateelt door beter inzicht dankzij substraatsensoren”

Vorig jaar ondervonden veel paprikatelers wortelgerelateerde problemen in hun teelt. Ook dit jaar doen deze problemen zich voor. Dit resulteert niet alleen in een lagere oogst, maar leidt in sommige gevallen zelfs tot het compleet uitvallen van de teelt.

Dennis Steentjes, Grower Success Manager bij Growficient, legt uit hoe deze problemen ontstaan: “De oorzaken achter de wortelproblemen zijn erg uiteenlopend. Van Fusarium en Pythium tot aan een te hoge plantbelasting bij (onverwacht) slecht weer: vele factoren spelen een rol. Toch zijn veel problemen voornamelijk te verklaren door één veelgemaakte fout: een incorrecte watergift ten opzichte van de daadwerkelijke plantbehoefte.”

Plantbelasting afstemmen op licht
Hoe ontstaat een incorrecte watergift? Volgens Dennis is een vergissing zo gemaakt. Hij vertelt: “Als er bijvoorbeeld, net als vorig jaar, na de langste dag weinig licht is en de plant minder verdampt, hoef je een stuk minder water te geven. Doe je dit niet, dan zie je snel wortelrot. Helemaal als een wateroverschot gepaard gaat met een energiegebrek door een te hoge plantbelasting bij minder licht. Ik raad daarom aan om gebruik te maken van planningssoftware zoals Projoules of Delphy’s QMS. Zo stem je de plantbelasting perfect af op de gerealiseerde lichtsom.”

Problemen door verkeerde waterbalans
Ook voor het voorkomen van ziekten zoals Fusarium en Pythium is de waterbalans van je substraat van groot belang. Dennis vervolgt: “Beide ziekten profiteren van een vochtrijke en warme omgeving. Vooral tijdens warme en vochtige dagen kan de situatie snel verslechteren. In zo’n klimaat gaat de plant minder makkelijk verdampen, en dus minder water opnemen. Het substraat raakt hierdoor sneller verzadigd, draineert minder, en loopt sneller op in temperatuur. Een combinatie die zorgt voor een optimale leefomgeving van zowel Fusarium als Pythium.”

Dennis voegt daarbij toe dat het bepalen van je start- en stoptijd bij wisselend weer van cruciaal belang is: “Wanneer je bijvoorbeeld bij onverwacht slecht weer te vroeg start of te laat stopt met de watergift, krijg je minder intering. Dat leidt tot minder zuurstof in je substraat. Ook als je op de dag te veel kort op elkaar een beurt geeft, ontstaan deze problemen. Het gevolg? Een wortelstelsel dat rap verslechtert.”

Beter inzicht wortelmilieu
Wanneer je al deze bovenstaande factoren in ogenschouw neemt, is het dus van cruciaal belang om een diepgaand inzicht te hebben in de waterhuishouding van het substraat. Helaas zijn de sensoropties voor een staand gewas zoals paprika nog zeer beperkt.

Toch is er hoop voor paprikatelers, stelt Dennis: “Met de substraatsensoren van Growficient krijg je wel direct inzicht en grip op de waterbalans en opname van je gewas. De sensoren meten het watergehalte, de intering, de EC en temperatuur van elk soort substraat. Hiermee kun je nauwkeurig de start- en stoptijden bepalen, zodat je gedurende de dag voldoende intering hebt en zo genoeg zuurstof en activiteit in de mat krijgt.”

Hij vervolgt: “De sensoren zijn te gebruiken in steenwol, maar ook in andere substraten als kokos, perliet en organisch. Daarnaast zijn in een paprikateelt geen weegschalen te gebruiken, dus zijn substraatsensoren erg geschikt als alternatief.”

Minder kans op Fusarium of Pythium
Wanneer komen deze sensoren vooral van pas? Dennis legt uit: “Sensoren zijn belangrijk aan het begin van het seizoen, maar voor de paprikateelt ook juist aan het einde. Ze helpen je voorkomen dat je het najaar ingaat met te vochtige omstandigheden. Ook kun je dankzij de sensoren het substraat aan het einde van de teelt gedoseerd droogtrekken. Hiermee krijg je een optimale laatste productie en wordt het gewicht van de mat minimaal, waardoor je afvoerkosten omlaag gaan.”

De paprikatelers die kiezen voor de draadloze sensoren van Growficient, krijgen meer grip op, en vooral inzicht in, hun watergift, benadrukt de Grower Success Manager. "Hiermee kunnen ze sneller en accurater reageren op veranderingen in de verdamping van de plant, en daarmee zoveel mogelijk voorkomen dat waterminnende ziekten zoals Fusarium of Pythium voet aan de grond krijgen. Steeds meer telers zien de voordelen hiervan in."

Voor meer informatie:
Growficient
[email protected]
www.growficient.com

Publicatiedatum: