Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IJsbergsla met verlengde ‘nek’ handig voor mens en machine

Tholen – Naast de ’s-Gravenzandse kassen van BASF I Nunhems, het groentezadenbedrijf van BASF, oogst een machine deze week kroppen ijsbergsla. Om die mechanische oogst mogelijk te maken is een rassenconcept in ontwikkeling.

De ontwikkeling past helemaal bij het thema dat het groentezadenbedrijf dit jaar voor week 39 heeft gekozen: Mechanize and More. De beschikbaarheid van arbeid is een steeds groter probleem. En waar de mensen er nog wel zijn, ontbreekt het steeds vaker aan geschoolde medewerkers, benadrukt Arushi Badola, Regional Crop Lead voor onder andere slagewassen. Met de ontwikkeling van rassen met een verlengde ‘nek’ wil Nunhems hier een oplossing voor bieden.

Met een drietal machinebedrijven én met telers voert het bedrijf op dit moment testen uit in veruit het grootste slagewas. “Bij 65% van de buitenteelt van sla gaat het om ijsbergsla”, weet Arushi. Dat maakt het bij uitstek een gewas om mechanisering bij toe te passen.

“We zijn erin geslaagd de ijsbergsla zo te veredelen dat het mogelijk is de kroppen te oogsten zoals je ook spinazie kunt oogsten.” In
’s-Gravenzande is deze week te zien hoe een machine van het Italiaanse Ortomec de kroppen netjes door de nek heen afsnijdt, zodat er niets van de krop sneuvelt.

Marktintroductie
In de winter van 2024 of uiterlijk 2025 verwacht het groentezadenbedrijf de eerste commerciële rassen met de verlengde nek op de markt te brengen in Zuid-Europa. Begin dit jaar zijn bij het onderzoekscentrum van Nunhems in het Spaanse Murcia al de eerste resultaten van deze ontwikkeling aan telers gepresenteerd. “De introductie van zulke rassen voor Noordwest-Europa zal nog wat langer in beslag nemen.”

Handig voor mens en machine
BASF I Nunhems verwacht dat de overstap naar machinaal oogsten geleidelijk zal gaan, aangezien investeringen in zulke machines hoog zijn. “Wel levert deze innovatie ook telers die handmatig blijven oogsten belangrijke voordelen op. Minder ervaren arbeiders kunnen straks veel makkelijker kroppen oogsten, zonder de krop te beschadigen. Het is straks heel duidelijk waar ze de krop af kunnen snijden.”

De minimale lengte van de verlengde nek ten opzichte van traditionele ijsbergslakroppen is 2 centimeter gebleken, zodat er voldoende ruimte is tot de grond om de ijsbergsla machinaal te oogsten. Langer kan ook, maar de vraag is of dat nodig is én of de nek niet ook te lang kan worden, waardoor het gewas topzwaar wordt en de krop alsnog op de grond terecht komt. Ook dat is namelijk een voordeel van de nek: de krop ligt niet meer op de grond. “Dat voorkomt onder meer schimmelproblemen aan de onderkant van de krop.”

Eenmaal geoogst is de ijsbergsla voor de consument dezelfde. Uit onderzoek van het groentezadenbedrijf bleek ook dat consumenten niet zaten te wachten op uiterlijke verandering van de ijsbergsla. “Consumenten zijn tevreden met de ijsbergsla zoals ze die al kennen.” De verlengde nek maakt het vooral de oogstmachine makkelijker, of de oogstmedewerker, en daarmee de teler.

In de kas
Naast de traditionele sterke aanwezigheid van BASF I Nunhems in onder meer de buitenteelt van prei of meloenen, is het bedrijf ook steeds sterker vertegenwoordig in hightech teelten. Dat constateert Silvia Cifre, VP Marketing en Sales, aan het begin van week 39 tijdens een persbijeenkomst. De slateelt in de kas, met een focus op slateelt op water, hoort daar zeker ook bij. “We zien klanten met buitenteelt van sla momenteel kijken naar uitbreiden naar kasteelt”, zegt Arushi. “Met advies en ons uitgebreide rassenportfolio nemen we onze klanten graag mee bij deze transitie.”

De bedekte teelt van sla is ondertussen ook in transitie. Ondanks energietegenslagen, gaat er nog altijd veel aandacht uit naar meerlagenteelt van sla. Voor Nunhems is dat geen speciaal segment, maar wel een segment waarin men met bestaande hightech slarassen testen doet bij telers.

Voor meer informatie:
BASF I Nunhems
ulia.dedomenech@vegetableseeds.basf.com
www.nunhems.nl

Publicatiedatum: