AVN pleit voor bestaanszekerheid van ondernemers en bedrijven

"Politiek speelt verkiezingssinterklaas over de rug van ondernemers"

In de diverse onderdelen van de Miljoenennota en de plannen van de diverse partijen wordt nadrukkelijk gepleit voor bestaanszekerheid. "Een terecht pleidooi in deze ingewikkelde tijden en AVN is voorstander van een aantal maatregelen die worden voorgesteld. Tegelijkertijd hebben andere maatregelen een uithollend effect op de bestaanszekerheid van onze ondernemers in de versdetailhandel. Daarom pleiten wij voor bestaanszekerheid van ondernemers en bedrijven. De Koning zei het in zijn troonrede: "Verdienen komt altijd vóór verdelen". Het kabinet moet eraan bijdragen dat alle ondernemers weer echt kunnen verdienen en toekomst hebben. Om vanuit dat verdienmodel weer te kunnen verdelen", aldus AVN.

"Onze belangrijkste oproep aan hen is om zich te beheersen en voor ondernemers ook te werken aan bestaanszekerheid. Richting de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november komen veel partijen met plannen om kiezers voor zich te winnen. En al die plannen moeten wel betaald kunnen worden.

Daarbij heeft de lobby van AVN er voorlopig niet in geresulteerd om de BTW op AGF naar 0 te brengen. We blijven ons inzetten om dit nu of later alsnog voor elkaar te krijgen."

AVN zet de relevante punten uit Miljoenennota op een rijtje:

Koopkrachtplannen
"Positief aan de plannen is de investering in de koopkracht door de verhoging van de arbeidskorting en het pakket om de koopkracht te verbeteren. Uiteindelijk hopen we dit terug te zien in de consumentenbestedingen. Een deel van het pakket wordt echter betaald met hogere accijnzen op frisdrank, tabak en alcohol.
AVN roept al langer op om de werkgeverslasten te verlagen. Dit kabinet verhoogt de lasten juist verder door middel van de Aof-premie en dekt daarmee onder meer lagere inkomsten uit de winstbelasting. Wij blijven oproepen om de bestaande UWV-fondsen, waarin vele miljarden ongebruikt werkgeversgeld zit, nu eindelijk eens vrij te maken.

Politiek speelt verkiezingssinterklaas over de rug van ondernemers
Tijdens de politieke beschouwingen afgelopen week heeft een krappe meerderheid in de Tweede Kamer besloten dat het WML alsnog met 1,7% verhoogd gaat worden naar € 13,50/uur. We kunnen dit niet anders uitleggen dan het spelen van Sinterklaas met het oog op de komende verkiezingen, terwijl de doorrekening en het effect bij ondernemers niet voldoende bekend is. Een nog hoger WML stuwt opnieuw de loonkosten verder op, met als consequentie dat dit moeilijke gevolgen gaat hebben voor het rendement van de bedrijfsvoering en kans op verdere inflatie. Tweede Kamer en Kabinet; stop met Sinterklaas spelen over de rug van de ondernemers!

Ondernemerschap
De mkb-winstvrijstelling (het winstdeel dat niet belast wordt) wordt verlaagd van 14% naar 12,7% per 2024.

De bedrijfsopvolgingsregeling (Bor) wordt versoberd. Onder meer door het aanpassen van het percentage vrijstelling. In 2023 geldt tot
€ 1,2 miljoen een 100% vrijstelling en boven dat bedrag is 17% belastbaar. Vanaf 2025 geldt het bedrag van € 1,5 miljoen voor de 100% vrijstelling en boven dat bedrag is 30% belastbaar. Dit betekent een stijging van de belastingdruk bij bedrijfsopvolging. AVN vindt dit een slechte ontwikkeling en levert Tweede Kamerleden hiervoor argumenten voor de Algemene Beschouwingen en de komende verkiezingen.

Regeldruk
De regeldruk neemt toe. Uit een rapport waar INretail aan meegewerkt heeft, blijkt dat een derde van de regels in de retail onwerkbaar is. De oproep van AVN, samen met INretail, is om met afrekenbare doelen te komen om de regeldruk te verminderen.

Btw en accijnzen
AVN pleit al langere tijd voor verlaging van de btw op AGF naar 0%. Helaas neemt het Kabinet nu niet de stap die, in het kader van gezondheid van Nederland en verbetering van bestaanszekerheid, echt belangrijk is. We werken eraan dat dit, of via de politieke partijen nu of straks in de verkiezingen, alsnog weer op de agenda komt.

Personeel en arbeidsmarkt
Het kabinet wil aan mkb-ondernemers sneller duidelijkheid geven bij het tweede ziektejaar in de loondoorbetalingsplicht. Verder worden de regels rond de WW-premiedifferentiatie aangepast bij overwerk door werknemers met een vast contract. Doel is dat achteraf minder vaak de hoge WW-premie geldt bij overwerk.

Het kabinet wil de wendbaarheid van werkgevers helpen vergroten, bijvoorbeeld via een ‘Crisisregeling Personeelsbehoud’. Dan krijgen werkgevers bij een crisis of calamiteit de mogelijkheid om werknemers te herplaatsen binnen het bedrijf, of om hen te vragen tijdelijk minder uren te werken.

Verduurzaming
De energiebesparingsplicht wordt aangepast. In plaats van een verplichte investering met een terugverdientijd van vijf jaar, wordt dit per 2027 verhoogd naar zeven jaar.

Voor onder meer winkels, restaurants en hotels wordt een verplicht minimum energielabel ingevoerd van waarschijnlijk label D in 2027 en label C in 2030. INretail is over de opzet van deze verplichting in overleg met het kabinet.

Via de provincies wordt € 50 miljoen ter beschikking gesteld voor het kleine mkb om hen te steunen in verduurzaming van hun gebouwen. Ook wordt extra geïnvesteerd om de netcongestie aan te pakken."

Meer informatie en details zijn te lezen via de Miljoenennota en de verdere duiding daarvan door MKB Nederland. Bekijk hier de eerste reactie van MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof.

Voor meer informatie:
Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland (AVN)
Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
+31 (0)318 440 222
info@avn.nu
www.avn.nu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.