Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Paprikateler 4Evergreen zoekt CO2-partner: "Niet afhankelijk zijn van wispelturige markt"

Tholen - Teler Dennis Grootscholte van 4Evergreen is voor het grote paprikabedrijf met diverse locaties in Nederland op zoek naar CO2. Waar onder meer grote industriebedrijven met CO2 in hun maag zitten als afvalproduct, kunnen telers in de glastuinbouw het goed gebruiken. Dennis plaatste daarom een oproep op social medium X, voorheen Twitter.

"Vooral voor onze locatie in Sint-Annaland en in Steenbergen zijn wij op zoek", licht hij toe. "Hier hebben we geen externe CO2 tot onze beschikking. We zoeken daarom naar een partner om een 1-op-1-lijn mee op te zetten, zodat we niet afhankelijk zijn van de wispelturigheid van de markt."

De paprikatelers hebben op alle locaties eigen CO2-voorzieningen, veelal wkk's of ketels 'als uiterste middel'. "Maar zeker die ketel wil je eigenlijk niet meer gebruiken." Voor de locatie in Zeeuws-Vlaanderen rekent 4Evergreen op backuptanks.


CO2-voorziening bij 4Evergreen in Westdorpe, Zeeuws-Vlaanderen

Externe partij
Wie externe CO2 aan wil trekken, zonder dat er een leidingnetwerk ligt, kan terecht bij diverse leveranciers. Die leveren CO2 aan bij telers, in tanks. Dennis' ervaring is echter dat zij niet altijd CO2 beschikbaar hebben, of tegen sterk fluctuerende kosten.

"Mijn visie is om afspraken te maken met een partner om samen te optimaliseren. Dan kun je CO2 maken als goed uit kan en ook samen besluiten om het even niet te maken als het veel te duur wordt."

Zekerheid
In eerste instantie kijkt 4Evergreen naar Sint-Annaland en Steenbergen. "Het mooiste zou zijn om een partner te vinden die tussen Steenbergen en onze locatie in Zeeuws-Vlaanderen in ligt. Idealiter op maximaal een uur rijden van onze bedrijven."

Ondertussen kijkt Dennis ook al verder, want ook elders is er geen zekerheid. "In Steenbergen hopen we op termijn gebruik te kunnen maken van Osiris, maar tot die tijd zullen we een periode moeten overbruggen. In Westland hebben we OCAP, maar ook daar is de levering niet altijd zeker. En in Zeeuws-Vlaanderen blijft de toekomst ook onzeker. Door een 1-op-1-samenwerking met een partner zouden we de CO2 van de ene locatie eventueel ook voor andere locaties kunnen gebruiken als dat nodig is."

Voor meer informatie:
Dennis Grootscholte
4Evergreen
[email protected]
www.4evergreen.nl