Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spuit Neudosan op de juiste plek voor bladluisbestrijding in paprika

Veel paprikateelten lopen richting het eind van het teeltseizoen. Dit betekent dat er behoorlijk volgroeid gewas in de kas staat. Ondanks dat de meeste paprikatelers een strak schema volgen voor de bladluisbestrijding kunnen er nog steeds problemen ontstaan met bladluis, zowel boven- als onderin de plant. Certis Belchim geeft advies over het gebruik van Neudosan als correctiemiddel.

Nieuwe strategie
Dit is het geschikte moment om te denken aan een andere, misschien wel nieuwe strategie. Zodra het paprikaseizoen de laatste fase in gaat vestigen veel bladluizen zich onderin het gewas waar het pakket aan oud blad zit. De activiteit in deze bladeren is veel minder dan in de jonge bladeren in de kop van de plant. Zet daarom correctiemiddelen die werken door opname door het gewas, in het blad of in de waslaag, vooral in het actieve bovenste deel van het gewas in. Dat geldt bijvoorbeeld voor Teppeki WG of Verimark (druppeltoepassing). Voor de bladluis die onderin de plant zit kan het interessant zijn om Neudosan in te zetten.

Goede ervaringen
John van de Pasch, adviseur paprika bij Mertens BV, heeft deze strategie al een aantal keer met succes uitgevoerd. “Bladluis in paprika was ook het afgelopen jaar een belangrijk punt van aandacht, vertelt hij, “Neudosan werkt op basis van contact en hoeft dus niet te worden opgenomen in het blad. Door Neudosan juist in deze fase van de teelt te positioneren op de lager gelegen delen van de plant zorgen we dat ook daar de bladluis goed bestreden wordt. Daarnaast ‘was’ je, door de uitvloeiende werking, met Neudosan de plant schoon van gevormd roetdauw wat anders weer kan zorgen voor ongewenste schimmels”.

Advies:

  • Neudosan is een contactmiddel. Zorg dat de insecten goed geraakt worden.
  • De aanbevolen dosering is 1,5 % (1,5 l/100 l water).
  • Gebruik voldoende water voor een goede bladbedekking.
  • Uitvloeier toevoegen is niet nodig, Neudosan heeft een zeer goede uitvloeiende werking.
  • Geen toegevoegde waarde van waterconditioner bij adviesdosering Neudosan.
  • Kies een gunstig toepassingsmoment op de dag voor de bespuiting. Hoe langzamer het product opdroogt hoe effectiever het is.

Voor meer informatie:
Certis Belchim BV
Stadsplateau 16
3521 AZ Utrecht
Tel.: +31 (0)30 200 1200
[email protected]
www.certisbelchim.com

Publicatiedatum: