Tuin de Es krijgt het Groene Lintje

Zaterdag 16 september heeft GroenLinks Regio Tilburg tijdens de jaarlijkse vegetarische barbecue het 20e Groene Lintje uitgereikt aan Tuin de Es uit Haaren.

Tuin de Es is een tuinderij en een zorgboerderij, een biologische winkel en een demonstratiebedrijf, een organisator van evenementen en van workshops. Ze zetten zich in voor het verkleinen van de ecologische voetafdruk en voor het vergroten van de kennis over biologische tuinbouw. Dat doen ze met een lange staat van dienst en met een blik naar de toekomst.

Daniëlla de Winter en Bart Pijnenburg van Tuin de Es. Foto: GroenLinks Tilburg.

In 1981 werd gestart met biologische tuinderij de Es, toen biologische landbouw nog in de kinderschoenen stond. De producten die worden geoogst, worden onder andere verkocht in hun eigen winkel of gebruikt voor hun eigen evenementen, zoals de aanschuifmaaltijd en het tweejaarlijkse Food Festival. Door vooral producten te gebruiken of te verkopen uit de eigen regio dragen ze bovendien bij aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk.

Al tuinierend is veel kennis opgedaan over biologische landbouw. Tuin de Es is dan ook een demonstratiebedrijf. Dit houdt in dat ze andere tuinders informeren en inspireren om over te gaan op duurzame landbouw. Onderdeel hiervan is het gezamenlijk experimenteren met het beste bodembeheer. Hiermee laat Tuin de Es zien nog steeds aan de toekomst te werken.

Met de zorgboerderij is Tuin de Es gestart in 2001, wederom als een van de eersten. Voor ouderen met beginnende dementie biedt de tuinderij dagopvang. Mensen met psychosociale of psychiatrische problemen kunnen hier terecht voor rust, ruimte en voldoening gevende dagbesteding.

Tuin de Es staat inmiddels onder leiding van Bart Pijnenburg en Daniëlla de Winter, die zich samen met professionals en vrijwilligers dagelijks inzetten.

Eerdere winnaars van het groene lintje waren: Janneke de Vries, Mario Jacobs, Wim Kersten, Peerke (tweedehands meubelen), De Dobbelhoeve (biologische winkel), Milieucafé, Diamantgroep Industrie, Difference Hair Body Skin, DuurzaamheidsTeam Tilburg, Hoppenbrouwers, La Poubelle, OVAT, PNB Computershop, Stomerij Texon, Stadsimkerij Beezz, Schildersbedrijf Schilders, Ut Rooie Bietje, bioloog Gert Brunink, Pieter Biemans van Gemeente Tilburg en leverancier GoeiEete.

Voor meer informatie:
Tuinderij de Es
Eind 19c
5076 TD Haaren
06 22137239
info@tuindees.nl
www.tuindees.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.