Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Telers willen zien waar grenzen liggen in schermstrategieën"

Op het EnergiekEvent in juni hield onderzoeker Stijn Jochems van Delphy Improvement Centre een presentatie over schermstrategieën en de invloed daarvan op de energie-efficiëntie van belichte teelten. In de presentatie vatte hij de schermstrategieën samen die in meerdere demonstratieteelten zijn toegepast en de inzichten daaruit. De meeste demoteelten staan onder full LED, wat ten opzichte van SON-T en hybridebelichting nieuwe uitdagingen oplevert.

Bij Kas als Energiebron is te lezen dat in verschillende demonstratieteelten, die al meerdere jaren op rij plaatsvinden in de kassen van het Delphy Improvement Centre te Bleiswijk, vooral wordt gekeken naar belichten teelten onder full LED. Daarbij komt veel minder stralingswarmte vrij dan onder SON-T of hybride lichtinstallaties. Stijn: "Dat heeft invloed op de warmte- en vochtbalans in de kas en daarmee ook op de wijze waarop er geschermd wordt." Ook voor het energiezuinige Nieuwe Telen is het doel om met intensief schermen zoveel mogelijk warmte binnen de kas te houden.

Schermen als onderdeel van het geheel
De keuzes over het aantal schermen, type doeken en de schermstrategieën verschillen per bedrijf en hangen samen met de stuurinstrumenten. Wat dat betreft zijn er een aantal verschuivingen te zien:

  • SON-T en hybridebelichting maken snel plaats voor full LED-installaties
  • Telers houden vanwege de hoge energieprijzen iets lagere stooklijnen aan
  • De vochtbalans verdient extra aandacht, vooral wanneer 's ochtends de lampen aangaan en de gewassen meer gaan verdampen
  • Telers investeren in systemen die kaslucht ontvochtigen
  • Telers zetten meer meetboxen en sensoren in op meerdere plaatsen boven het scherm, boven en in het gewas.

Meer over schermstrategieën is hier te lezen bij Kas als Energiebron.

Publicatiedatum: