"In het voorjaar bleef de prijs voor komkommers lange tijd onveranderd in Duitsland, onder andere omdat de importvolumes aanzienlijk lager waren", zegt André Busigel, algemeen directeur van Reinhard Busigel GbR uit Albertshofen, Duitsland. "Nederland kwam pas later met grotere volumes op de markt, terwijl Spanje grote problemen had door het slechte weer. In Duitsland daarentegen is men vrij laat begonnen met planten. Bovendien was de aanvoer op de markt afgelopen zomer lager dan dit jaar. Maar over het algemeen is de situatie niet al te slecht. De concurrentie ligt op een normaal niveau." Zijn bedrijf is gespecialiseerd in de teelt van komkommers in kassen.

André Busigel. Foto: Reinhard Busigel GbR
Iets lagere oogst
"Dit jaar was onze oogst iets lager dan vorig jaar, deels vanwege het weer, maar ook vanwege onze aangepaste verwarmingsstrategie. Voor de rest konden de gewassen gezond gedijen," zegt André Busigel. "De zomer was goed omdat er geen lange hete periodes waren. In de lente daarentegen was het relatief lang donker en koud." Hij beschikt niet over de juiste belichting waarmee hij het gebrek aan zonuren had kunnen compenseren. "Het is echter niet alleen de warmte, maar ook het licht dat ontbrak. Maar ik denk ook niet dat de belichting in de nabije toekomst rendabel zal zijn bij de teelt van komkommers."
De komkommers worden op de markt gebracht via Franken-Gemüse eG, waarvan Busigel ook lid is. "Franken-Gemüse levert voornamelijk aan retailers in Zuid-Duitsland. Andere marktsegmenten ontvangen onze komkommers ook, maar die volumes zijn vrij klein. Omdat de retail tijdens de pandemie geopend was en we niet aan de groothandel leveren, was onze afzetpositie goed." Door de hoge prijzen voor substraten en de gestegen arbeidskosten moest hij zijn prijzen naar boven bijstellen.
Voldoende seizoensarbeiders, gebrek aan geschoold personeel
In tegenstelling tot andere bedrijven was Busigel tevreden over het aantal werknemers. "We hebben bijna uitsluitend mensen uit Polen in dienst. Daarnaast hebben we twee vakantiewerkers uit Slowakije en nog een uit Duitsland. Wat we echter missen is geschoold personeel. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met het gebrek aan belangstelling voor werk in de tuinbouw."
Busigel merkt op dat jongere mensen andere ideeën over de werkomgeving hebben dan wenselijk is. "De werkomstandigheden zijn altijd anders. Zo kan het erg warm worden. Vooral omdat we zes dagen per week werken. Wat voor ons goed werkt, is dat we op zaterdag om 12 uur precies kunnen stoppen met werken. Dankzij onze decennialange ervaring hebben we een goed overzicht van de arbeidstijdvereisten, waardoor we ons personeel precies kunnen inplannen. Daarom hebben we veel personeel dat al zes tot tien jaar bij ons werkt of blijft terugkomen."
Geen frambozen meer
Vijf jaar geleden teelde Busigel nog frambozen in zijn kas. "De kwaliteit was geweldig en de afzet was ook goed. Maar de arbeidskosten voor het plukken zijn niet meer op te brengen. Ik heb ook begrepen dat de handel de producten niet meer kon betalen, omdat de bakjes te duur waren in de schappen. Twee jaar geleden hebben we daarom de teelt moeten stopzetten. Daarnaast vielen de piekperiodes voor frambozen samen met die voor komkommers. Van half april tot half juni was er daardoor te veel onrust op het bedrijf." Busigel zegt dat er geen plannen zijn om het teeltgebied uit te breiden gezien de huidige politieke onzekerheid op zowel nationaal als EU-niveau.
Voor meer informatie:
André Busigel
Reinhard Busigel GbR
Am Rothberg 2
D-97320 Albertshofen, Duitsland
Tel: +49 (0)1705629496
[email protected]
www.busigel.de