Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bosman Van Zaal brengt tuinbouwkennis naar vertical farming: “Onze focus ligt op kostenefficiënt opschalen”

Tholen - In de tijd dat vertical farming nog gewoon ‘meerlagenteelt’ was in het Nederlands, was Bosman Van Zaal al van de partij. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig waren het siertelers, met potplanten en tulpen, die de hoogte in gingen samen met de specialisten in tuinbouwtechniek uit Aalsmeer. De laatste jaren zijn het ook steeds meer internationale spelers uit de voedingstuinbouw die hun heil in vertical farming zoeken. Zelfs nu het even wat moeilijker gaat in de markt, staan de ontwikkelingen niet stil.

Medio augustus, als we door de bedrijfshal in Aalsmeer lopen, wordt er bijvoorbeeld voor een Brits vertical farmingproject aan een containerlift gebouwd. Er is inbeeldingsvermogen voor nodig, maar de twee metalen ‘palen’ die in de grote bedrijfshal staan, die gaan die lift samen vormen.

Op 25 september is het ook mogelijk bij Bosman Van Zaal binnen te kijken. In het kader van de beurs VertiFarm wordt een rondleiding georganiseerd. Op de beurs zelf, van 26 t/m 28 september, zijn de specialisten van Bosman Van Zaal eveneens aanwezig.


Jacob Boxhoorn en Edwin Snabel in de bedrijfshal van Bosman Van Zaal in Aalsmeer

Energie kan beter
Of een klant hier binnenkomt met de vraag of het een kas of een vertical farm moet worden, herhaalt Jacob Boxhoorn de vraag na een rondje door de hal. “Nee, dat niet. Klanten hebben vaak al wel een idee wat ze willen. Samen met de klant kijken wij vervolgens wat het best passend is.” Dat kan, zelfs nu de vertical farmingmarkt last heeft van groeipijn na een flinke groeispurt, zeker nog een moderne, hightech vertical farm zijn.

Edwin Snabel, die sinds eind vorig jaar samen met Jacob is aangesteld om de afdeling Indoor Farming Solutions uit te bouwen, ziet nog veel mogelijkheden voor wat hij ‘energetische optimalisatie’ noemt.

“Hier kunnen in deze sector dingen nog veel slimmer en efficiënter gedaan worden. Zo werken we aan efficiëntere methodes van ontvochtiging en brengen we koppelkansen tussen industrieën in beeld.” Ook met het verbeteren van de ‘airflow’ in vertical farms is volgens de specialist in klimaat maken, verwarmen en ventileren nog veel winst te behalen.

Tuinbouwervaring
Met meer dan honderd jaar historie in de traditionele tuinbouw roept de naam Bosman Van Zaal bij enkele mensen nog altijd de associatie op met ‘kassen bouwen’ aan de ene kant, en met klimaat en containers aan de andere.

Maar het bedrijf focust zich tegenwoordig voornamelijk op turnkey techniek binnen de faciliteit(en); waaronder klimaat- en watertechniek en mechanisering en robotica. Daarbij maakt het niet uit of dat in een kas, een daglichtloze hal of een combinatie daarvan is.

Technisch kan er veel, als het op het inrichten van kassen, maar ook vertical farms aankomt. De vraag is echter of altijd alle technische opties ook toegepast moeten worden. Bosman Van Zaal kijkt hier samen met de klant goed naar alvorens iets te gaan bouwen. Jacob: “Met jarenlange ervaring in tuinbouw, waar de marges klein zijn, kiezen we voor kostprijsbewuste oplossingen.”

Op die manier is vertical farming naast in tal van internationale markten zeker ook toepasbaar in de ‘zeer competitieve markt’ die Nederland is vanwege een goed kasteeltklimaat en een fijnmazig logistiek netwerk. Daar zijn de mannen van overtuigd. Edwin geeft als voorbeeld de keuze voor meerlagenteelt op het moment dat een kasdek vervangen wordt en er sandwichpanelen op het kasdek geplaatst worden. Een hybride vorm van vertical farming, waar in klimaatkamers en vervolgens in kas wordt geteeld, kan in Nederland bijvoorbeeld interessant zijn.

In sommige klimaatzones en met bepaalde producten kan het klimaat technisch gunstiger zijn om in een compleet gesloten teeltomgeving te telen in plaats van in een kas. Tot slot kan er bij daglichtloos telen met kunstmatige belichting en moderne klimaattechniek slim gebruik gemaakt worden van hernieuwbare energie.

Kantelpunt
In Aalsmeer maakt men gebruik van expertise uit verschillende tuinbouwtakken en hoeft niet overal ‘het wiel opnieuw voor uitgevonden’ te worden. Iets wat Jacob en Edwin soms nog wel zien gebeuren in de vertical farmingmarkt. Edwin: “De vraag die altijd gesteld moet worden is: Welk doel dient de teeltfaciliteit? Dat bepaalt wat er technisch allemaal nodig is.” Jacob vult aan: “Het heeft ook alles met schaal te maken. Onze focus ligt op kostenefficiënt opschalen.”

Bij Bosman Van Zaal hebben ze het idee dat er een kantelpunt zit aan te komen voor de vertical farmingmarkt. LED-belichting is steeds efficiënter aan het worden, het klimaat wordt met steeds grotere extremen een uitdaging en het opwekken van hernieuwbare energie neemt steeds grotere vormen aan. Allemaal factoren die maken dat men in Aalsmeer vol vertrouwen samen met partijen uit de markt nieuwe projecten blijft realiseren.

Volgens Jacob en Edwin gaat Bosman Van Zaal hiermee zeker niet het wereldvoedselprobleem oplossen. Vertical farming wordt daarentegen volgens de mannen wél de omgeving waarin een steeds breder spectrum aan zowel consumenten- en medicinale producten, als uitgangsmateriaal geteeld gaat worden.

Jacob en Edwin staan samen met data-expert Arnoud Bolten en Thomas Bauer, verkoper en branchmanager Duitsland, van 26 t/m 28 september op VertiFarm met onder meer VR-brillen, whitepapers en een projectvideo.

Voor meer informatie:
Jacob Boxhoorn en Edwin Snabel
Bosman Van Zaal
Braziliëlaan 4
1432 DG Aalsmeer
+31 297 344 344
[email protected]
www.bosmanvanzaal.com