Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeiengenetica loopt nu (nog) achter

Tholen - Gisteren werd weer een Impact2025 event georganiseerd door Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Het thema was deze keer "High Nature of High Tech" voor het zachtfruit. Harry Schmeitz leidde de middag in en maakte met zijn bruggetje over de ontwikkeling van het aardbeienareaal in Nederland het podium vrij voor de presentatie van Vincent Deenen.

Vincent is CEO bij Limgroup, een aardbeienveredelaar uit Horst die aan de basis staat van grote ontwikkelingen op dit gebied. Hij start met een terugblik: ”Waar vroeger alle aandacht uitging naar het verzamelen van voldoende voedsel, zien we nu dat het extensieve karakter van teelt naar intensief verschoven is. Daardoor is de productie per m2 en kennisontwikkeling enorm toegenomen en weliswaar ook de footprint per ha. Er zijn veel minder producenten die de (wereld)bevolking voeden. Dus als er ergens een kink in de (voedselproductie)kabel komt, zijn de gevolgen direct voelbaar. Doordat er minder tijd besteed wordt aan voedsel verzamelen, kan het gros van de bevolking zich nu bezig houden met de economische vooruitgang en kennisontwikkeling op allerlei gebieden.“

Limgroup haakt daar op in met de formulering van hun visie: Limgroup wil een bijdrage leveren aan een goed leven op aarde met hun variëteiten. Kennisintensieve land- en tuinbouw zijn daar cruciaal bij.

Wat is de status vanuit het genetica perspectief?
Vincent: ”Tja, dat is een goede vraag. De teeltechniek is in ieder geval enorm veranderd. Binnen no time is de ontwikkeling doorgemaakt van telen in de vollegrond, naar tunnels, op stellingen en nu in de kas. De genetica is wel achtergebleven. Ik ken geen enkel ander gewas waar geen andere rassen zijn voor deze verschillende teeltenmethoden. We lopen als sector hierin achter. Het goede nieuws is dat Limgroup heel hard bezig is om de achterstand in te halen.”

Limgroup veredelt aardbeien nu op allerlei eigenschappen binnen de onderwerpen vruchteigenschappen, resistenties, productie, planteigenschappen, presentatie en opkweekstrategieën.

De ambities van Limgroup zijn groot. Binnen vijf jaar verwachten ze, voor de Europese markt, markt- en “thoughleader” te zijn. Technisch gezien willen ze dit gaan bereiken door te veredelen naar F1 rassen. Dat houdt in dat een plant via een bepaalde methode van veredeling is voorgebracht, door inteelt en kruising te combineren. Dit levert een gelijkmatig groeiend gewas of dier op met een hoge opbrengst en grote uniformiteit, dat zichzelf echter niet effectief kan voortplanten.

Harrij Schmeitz, directeur van de Fruit Tech Campus

Marcel Schuttelaar, Schuttelaar & Partners, bekijkt “vanaf de zijkant” de sector. Met zijn bedrijf heeft hij zich als doel gesteld om de transitie naar een duurzame en gezonde samenleving te commercialiseren.

Nadat Marcel zijn betoog afsloot en er koffie werd gedronken werd de paneldiscussie ingeleid met als deelnemers Boer Henk en Marcel Dings. In het Brabantse Deurne teelt Boer Henk al jaren volgens het “High Nature” principe. Op 1,5 ha teelt hij ongeveer 100 groenten in de open lucht voor restaurants in de regio en organiseert hij activiteiten om anderen te inspireren. Marcel Dings is compagnon en teler Brookberries. Brookberries is het bedrijf van Marcel Dings en Peter van den Eertwegh in Belfeld/ Venlo. Zij telen op 5 locaties aardbeien sinds 1999.

Brookberries heeft vanaf 2007 met diverse technische innovaties aan de weg getimmerd om op een zo energie-efficiënte manier jaarrond aardbeien van topkwaliteit te telen. Van mechanische koeling, verticale ventilatie, verneveling tot en met telen onder hybride en full LED-belichting met wisselende kleurenspectra en introductie van een plukrobot ten behoeve voldoen aan specs van specifieke markt. Marcel Dings en Boer Henk gingen graag met elkaar in gesprek over High Tech versus High Nature.