Onderzoekers hebben aangetoond dat ze het niveau vitamine D3 kunnen verhogen in een tomaat met behulp van genbewerking.
De onderzoekers van de Seoul National University (SNU) in Zuid-Korea hebben erover gepubliceerd in GEN Biotechnology (het zusterblad van GEN). Ze hebben CRISPR-genbewerking toegepast om tomaten te produceren met verhoogde niveaus van provitamine D3 (ProVitD3).
In onderstaande afbeelding 1 zijn tomaten met vitamine D te zien die zijn ontwikkeld met de genome editing technologie van G+FLAS. G+FLAS heeft deze nieuwe tomaat ontwikkeld met behulp van zijn genoombewerkingstechnologie die in veel gebieden in de wereld als non-GMO worden beschouwd, zoals in de VS, Canada, China en Japan.

Afbeelding 1: tomaten met vitamine D die zijn ontwikkeld met de genome editing technologie van G+FLAS.

Epi Postma van G+Flas Life Sciences op het Global Tomato Congress 2022
Het waarborgen van voldoende vitamine D3 in de menselijke voeding is al lange tijd een belangrijke doelstelling in de gewasveredeling, aangezien de meeste gewassen extreem lage niveaus van deze stof hebben. Om deze uitdaging aan te gaan hebben de onderzoekers het CRISPR-Cas9-gen systeem in tomaten gebruikt om loss-of-function-mutaties te induceren in één van de twee DWARF5-genen, een homoloog van de menselijke dehydrocholesterol D7
-reductase gen. Lijnen met een uitgeschakeld SIDWF5A-gen vertoonden visueel niet te onderscheiden fenotypes, maar accumuleerden opmerkelijk genoeg provitamine D3-niveaus tot wel 6 lg/g drooggewicht (DW) in de rode vruchten.
Het onderzoeksartikel vindt u hier.