Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Maes, Koppert

“Onze biologische producten gaan vaak ten onrechte op één hoop met chemie”

“Toen Jan Koppert in 1967 op zoek ging naar biologische oplossingen om plagen en ziekten te bestrijden in zijn komkommerteelt, bestonden de termen duurzaamheid en LCA’s (levenscyclusanalyse) nog niet. Dat was dus pionieren", weet Peter Maes, Chief Strategy Officer (CSO) bij Koppert. "En dat doen we nu nog steeds.”

Groot verschil tussen realiteit en beleid
“Wie denkt dat wij nu ‘de groene wind in de zeilen hebben’ heeft het mis. Tussen realiteit en beleid zit namelijk een groot verschil. Binnen de Europese wettelijke kaders worden wij vaak nog onder één noemer geschaard met chemische pesticiden. Dat vinden wij onterecht. Om de toegevoegde waarde van onze biologische producten te duiden is echter ingewikkeld. Onze producten ‘passen’ niet in de huidige berekeningssystemen. Die zijn nog zwaar op productie en transport gericht. Voor ons relevante aspecten - zoals positieve effecten op de bodembiodiversiteit én op de waterkwaliteit, en minder blootstelling van de mens aan giftigheid - blijven onderbelicht.”

Behoefte aan andere invalshoeken
“Meer dan 50 procent van onze business bestaat uit beestjes en levende organismen. Je kunt niet met één vingerknip 1.000 flesjes met insecten produceren. Daar gaan weken overheen. Vervolgens moet je die uiterst gevoelig organismen binnen enkele dagen gekoeld en wel bij de boer of tuinder afleveren. Als we dan slechter uit een test komen in vergelijking met chemische producten die op industriële schaal worden gemaakt en die makkelijk twee jaar of langer op het schap kunnen staan, dan raak je ons diep in het hart. Er is volgens ons dan ook behoefte aan meer product- of bedrijfsspecifieke LCA’s. In de bestaande systemen passen we niet in de eerste negen vakjes, ‘dús dan maar in vakje tien…’. Wij vinden dat niet correct."

"Het systeem zal dus veranderd moeten worden, en daarom zullen we nog actiever moeten gaan deelnemen aan het debat en onze kennis en input op meer plaatsen moeten leveren. Dat doen we samen met allerlei partners.”

Pionieren met footprint berekeningen
“We zijn blij dat we inmiddels zijn aangesloten op Horti Footprint Circle. Samen met Greenhouse Sustainability kijken we kritisch naar de methodologie van footprint-berekening, want - zoals gezegd - onze producten passen er niet altijd makkelijk in. Dat we samen met Greenhouse Sustainability optrekken vind ik een interessante match. Zij zijn, net als wij dus, ook echte pioniers. Mensen die het vuur wakker houden heb je altijd nodig.”

Voor meer informatie:
Koppert
Veilingweg 14
2651 BE Berkel en Rodenrijs
Tel: +31 (0) 10 514 04 44
[email protected]
www.koppert.nl


Greenhouse Sustainability
[email protected]
www.greenhouse-sustainability.com

Publicatiedatum: