Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Glastuinbouw balanceert elektriciteitsnet met wkk's tijdens hevige buien

Vrijdag liep de gasprijs na een harde daling toch weer een stukje op. Maandagochtend is de TTF-markt met een nog iets hogere prijs van ruim 35 euro per megawattuur geopend. Qua negatieve stroomprijzen was het dit weekend karig. Eén uurtje op zondag met een prijs van 0,001 eurocent, boven 0 wel te verstaan, kon worden genoteerd. Wel zorgden hevige buien voor extremen op de onbalansmarkt.


TTF-gasprijs contract 'september 2023' t/m 25 augustus 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Nauwelijks wind en relatief weinig zon leverden het tweede weekend zonder negatieve stroomprijzen op. Wel zorgden hevige buien voor onbalans. Op LinkedIn wijst EnAppSys Energy Insight erop, net als Jean-Paul Harreman die bij dat energiespecialistenplatform werkt.

Ze beschrijven de extreme situatie op donderdag 24 augustus, waarbij in korte tijd de balanceerprijzen opliepen tot 1.959 euro, nadat de zonne-energieopwek in één klap wegviel, goed voor 6 gigawatt. De warmtekrachtkoppelingsinstallaties bij tuinders kwamen goed van pas. Bijna alle Nederlandse reservecapaciteit werd geactiveerd om de onbalans te tackelen. De prijs van ruim 1.900 euro was een meerjarig record.

Ook op vrijdag, zaterdag en zondag werden hoge onbalansprijzen gerealiseerd.

Wat gaat de gasprijs deze winter doen? Nieuwsuur maakte er vrijdag een item over.