Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Natural Branding Systems

"Tot 70.000 graveringen per uur"

Dankzij de lasertechnologie voor het markeren van groenten en fruit direct op de schil, kunnen logo's, codes, informatie over de herkomst of de wettelijk vereiste biologische etikettering worden aangebracht zonder verpakking, stickers of folie. Met behulp van het proces van het Duitse EcoMark kan voedsel niet alleen zonder chemicaliën worden geëtiketteerd, maar wordt ook veel papier- en plasticafval, energie en uitstoot bespaard. "Omdat de laser alleen de buitenste cellaag van de schil raakt, is lasergraveren ook geschikt voor gevoelige soorten groenten en fruit zoals steenfruit en citrus", vertelt Carsten Dillenberger, directeur van EcoMark GmbH, aan de hand van praktijkvoorbeelden.

De categorie citrus, d.w.z. sinaasappelen, limes, citroenen en grapefruit, is een van de meest gevoelige voedingsmiddelen. "Om hier nog sneller en tegelijkertijd voorzichtiger te kunnen etiketteren, hebben we het laserproces herzien. Samen met onze klant, de distributeur van biologische groenten en fruit Eosta, en Macsa, onze Spaanse laserpartner, hebben we de procestechnologie opnieuw geoptimaliseerd en een doorbraak bereikt, met name op het gebied van houdbaarheid en langere versheid," zegt Dillenberger.Laseretikettering van eersteklas Frans steenfruit
Een andere recente gebruiker van het EcoMark Natural Branding System is het bedrijf Clairettes & Coquillon in het zuiden van Frankrijk, net buiten de Camargue. De biologische teler teelt en verkoopt steenfruit van hoge kwaliteit, zoals nectarines, abrikozen en perziken, onder de merknaam "Le Canard des Clairettes."

Bij Clairettes & Coquillon worden duizenden fruitkisten verwerkt voor verschillende klanten en in verschillende maten. Het Natural Branding System is hier perfect geschikt voor. Dillenberger: "Een 3D-camera detecteert de kist en de positie en oriëntatie van het fruit volledig automatisch en geeft de informatie in milliseconden door aan de laser. Elk fruit wordt betrouwbaar geëtiketteerd volgens de vooraf ingestelde criteria. Hoogteverschillen van 44 mm (+/- 22 mm) worden automatisch gecompenseerd. Dit maakt het bijvoorbeeld ook mogelijk om ronde en platte perziken of nectarines gewoon afwisselend te laten etiketteren.

De EcoMark-lasermarkeermachine is in de lijn van sorteermachines geïntegreerd en in een netwerk opgenomen. Als de sorteermachine stopt, stopt de lasermachine ook en als de sorteermachine doorgaat, start het laserproces ook automatisch opnieuw.


Het natuurlijke brandproces wordt ook al met succes gebruikt in de steenfruitsector

Record doorlooptijden
Alles bij elkaar maakt het EcoMark-systeem dus recordtijden mogelijk van tot wel 70.000 etiketten per uur, zonder dat er personeel hoeft te worden ingezet. "Dit vereenvoudigt het bedrijfsproces bij Clairettes & Coquillon en bespaart kosten. En milieuvriendelijk markeren met lasergraveren is sowieso milieuvriendelijk. Voor onze klant is het proces blijkbaar zo waardevol dat ze het met laser gegraveerde fruit op de markt brengen als het premiummerk 'Le Canard 3 Etoiles', waar we natuurlijk bijzonder blij mee zijn", gaat het verder.

Meer aanvragen
De afschaffing vorig jaar van plastic voor eenmalig gebruik voor groenten en fruit in de Franse retail heeft over het algemeen geleid tot meer aanvragen, merkt Dillenberger op. "Anders merken we dat de machines voornamelijk worden gekocht wanneer supermarktketens vragen om fruit met een laserlabel. Vanuit ons oogpunt is dit een groot probleem voor de fabrikanten, omdat ze geen zekerheid hebben voor de planning van de investering. De retail zou het onderwerp 'natuurlijk merken' sterk kunnen promoten als er meer producten met lasermarkering zouden worden aangeboden. De etikettering is aantoonbaar niet schadelijk voor het fruit en de etiketteringskosten voor één vrucht zijn slechts € 0,005 en dus veel lager dan conventionele methoden."

Voor meer informatie:
Carsten Dillenberger
EcoMark GmbH
Tel: +49 (0)2631 82440
[email protected]
www.eco-mark.de
https://www.clairettes-et-coquillon.fr/

Publicatiedatum: