Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Verimark is de basis geworden voor een stabiele geïntegreerde teelt”

Tholen - Iets minder dan één jaar geleden kreeg Verimark de langverwachte reguliere toelating als gewasbeschermingsmiddel in Nederland. Met het insecticide konden telers toen direct de hoge insectendruk omlaag brengen én het biologisch evenwicht herstellen in de tweede fase van de teelt.

Voor toen een welkome ‘brandblusser’, maar Nico Harteveld van producent FMC benadrukt juist het belang van de inzet van Verimark bij een beginnende aantasting in de startfase van de teelt of als het biologisch evenwicht hersteld moet worden. “Gebruik het middel niet als een brandblusmiddel!” Telers deden dit jaar ervaring met Verimark op bij de startfase van diverse teelten. Inmiddels is het tijd voor de tweede bloktoepassing.

Nico bezoekt als technisch adviseur met enige regelmaat telers die Verimark gebruiken. Op een woensdagmiddag in augustus is hij op bezoek bij een paprikakwekerij. In deze teelt ziet hij en ervaart de teler dat er, in vergelijking met vorig jaar, veel minder luis- en tripsproblemen zijn. “Toen was er soms echt sprake van behoorlijke tripsaantasting en enorme luisexplosies waardoor sommige gewassen niet meer groeiden. Toch zag je na toepassing van Verimark ook toen al dat telers vervolgens zonder problemen het einde van de teelt haalden.”

Nico ziet wel een verband tussen de lage luisdruk in paprika dit jaar en de vroege inzet van Verimark in de startfase (februari/maart) van de paprikateelt. “Ik ken telers die dit jaar pas na honderd dagen weer wat tegen luis gedaan hebben. Verimark is de basis voor een stabiel IPM-systeem geworden.”

Nico Harteveld op bezoek bij een paprikateler medio augustus

Biologisch evenwicht herstellen
Paprikatelers kozen er dit voorjaar voor het breedwerkende, selectieve insecticide tegen o.a. trips, luis, wittevlieg, rups mee te druppelen in de startfase van hun teelt. Dat werd gedaan kort voor of tijdens het uitzetten van de roofmijten, roofwants Orius in paprika of Macrolophus in tomaat en aubergine. Na de toepassing van Verimark konden de roofwantsen een snelle en zorgeloze populatie opbouwen waardoor er zich een sterk leger van natuurlijke vijanden in de kas ontwikkelde om trips en wittevlieg aan te pakken zodat gaandeweg de teelt de biologische bestrijders het overnemen.

De paprikateler waar Nico op bezoek is deze woensdag benadrukt dat ook in extra biologische bestrijders is geïnvesteerd. Het is de combinatie die het hem doet. Geïntegreerde gewasbescherming zoals dat tegenwoordig heet. Nico: “In deze tijd van het jaar zie je bij telers de insectendruk oplopen en de activiteit van de natuurlijke vijanden afnemen. Dat is het moment voor de tweede bloktoepassing van Verimark. Daarmee kunnen telers het biologisch evenwicht herstellen en eenvoudiger naar het einde van de teelt gaan.”


Verimark is een druppelformulering. Telers hoeven het niet te spuiten

Lange duurwerking
Verimark heeft sinds september 2022 een toelating voor 4 toepassingen in 12 maanden tijd. Het middel, met als werkzame stof Cyazypyr (cyantraniliprole), is een druppelformulering. Op het etiket staat 33 milliliter per 1000 planten. Nico adviseert telers in 2 blokken van 2 toepassingen te werken, met binnen het blok tussen 2 toepassingen een interval van 1 week.

Het advies voor een bloktoepassing is gebaseerd op het voorkomen van resistentie. Door 2 toepassingen in een blok heb je een effectieve bestrijding met een lange duurwerking. Tussen 2 bloktoepassingen dient er een periode van 60 dagen geen Verimark te worden toegepast. “Hierdoor zijn er minimaal 2 generaties plaaginsecten die niet worden blootgesteld aan Verimark. Hierdoor wordt resistentievorming voorkomen.”

De eerste bloktoepassing is voor de startfase van de teelt en de tweede voor in de tweede fase van de teelt om het biologisch evenwicht te herstellen. Belangrijk is dat de plant het middel goed op kan nemen. “In deze tijd van het jaar is de plant nog goed actief. Later in het jaar neemt die activiteit af, als er ook minder licht is buiten.” Verimark heeft een lange duurwerking. “Daardoor haalt een teler na toepassing in deze periode makkelijk het einde van zijn teelt.”


Een schone kop van de plant, dat willen telers zien

Toepassingsvoorwaarden
Zorg voor een actief gewas zodat de plant Verimark goed opneemt, adviseert Nico aan distributeurs en telers. “Probeer om Verimark in deze tijd van het jaar toe te passen door een goede dag uit te kiezen. Kies een niet te hete dag, maar liefst een wat bewolkte dag. Het is belangrijk om het mee druppelen van Verimark de dag voor de behandeling ‘ruimte’ te maken in de mat en drain tijdens en na de toepassing te voorkomen. Op die manier zorg je dat Verimark maximaal wordt opgenomen. Alles wat uitdraineert gaat ten kostte van effectiviteit en duurwerking. Dat wil je als teler natuurlijk niet.”

Als de plant de actieve stof eenmaal opneemt, gaat de stof naar de groeipunten toe, legt Nico uit. Dat is ook de plek waar de productie plaatsvindt. Bijzonder is dat de stof nauwelijks in de vruchten terug te vinden is. “Verimark trekt in de bladeren, daar waar plaaginsecten in prikken, van zuigen of vreten. Na opname wordt het spierstelsel verstoord en stopt het insect met eten en veroorzaakt geen gewasschade meer.” Er is sprake van weinig residu. “Samen met de korte wachttijd van 1 dag na toepassing geeft dat telers veel flexibiliteit.” Belangrijk is ook resistentiemanagement. “Door je aan de voorschriften te houden voorkom je dat plaaginsecten resistentie opbouwen.”


Het moment van toepassing van Verimark verschilt een beetje per teelt. Voor komkommer, waar telers meerdere rondjes telen, adviseert Nico Verimark in te zetten in de 2e en 3e teelt binnen één week na planten. Ook in de belichte tomatenteelt is het advies om Verimark met een bloktoepassing bij een beginnende aantasting in te zetten waardoor telers met een lage insectendruk de winter in kunnen gaan.

Veilig voor biologie
Voor telers is het ook belangrijk dat een gewasbeschermingsmiddel veilig is voor de biologische bestrijders die zij inzetten. Verimark is dat, verzekert Nico. Hij kent de verhalen waarbij in tomaat telers met niet-selectieve middelen in de strijd tegen witte vlieg soms ook de roofwants Macrolophus pygmaeus zagen sneuvelen. Andere plagen die de roofwants moest bestrijden, namen vervolgens toe. Met Verimark hebben telers dat probleem niet. “Daar waar Verimark dit voorjaar werd toegepast zag je de roofwantsen Orius en Macrolophus zich makkelijk beter en langer in de teelt ontwikkelen.”

Verimark heeft tegenwoordig een reguliere toelating in Nederland en is werkzaam op de larvale stadia van trips en witte vlieg, katoenluis, groene perzikbladluis, rupsen, mineervliegen en mineermotten. Dit jaar viel het Nico ook op dat paprikatelers aangaven minder last te hebben van cicaden. Hij vermoedt een nevenwerking van Verimark op het plaaginsect dat schraapt aan blad en vruchtschade geeft.

Waarschuwing
Nico merkt dat nu telers regulier gebruik mogen maken van Verimark er meer ‘rust op de tuin’ is. “In plaats van spuiten kunnen ze dit breedwerkende en integreerbaar middel druppelen. Dat geeft rust. Ik zie dat de geïntegreerde systemen dit jaar beter draaien. Dat levert bovendien een oogst van hogere kwaliteit producten op omdat er minder schade van plaagsinsecten is.” Tot slot kan hij niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is verantwoord en zorgvuldig met het ‘nieuwe middel’ om te gaan. “Alleen op die manier zorgen we er met zijn allen voor dat dit middel lang effectief kan worden ingezet.” Voorkom emissie van Verimark naar het oppervlaktewater. “Norm-overschrijdingen in het oppervlaktewater kunnen gevolgen hebben voor het gebruik en de toelating van gewasbeschermingsmiddelen. Neem hierin uw verantwoordelijkheid en help emissie te voorkomen.”

De toelating voor Verimark geldt voor bedekte substraatteelten van Solanaceae (tomaat, paprika, pepers en aubergine), Cucurbitaceae met eetbare schil (komkommer, augurk), Cucurbitaceae met niet-eetbare schil (meloen, pompoen), boon met peul en aardbei, eveneens op substraat. Naast Verimark heeft FMC in de Nederlandse glastuinbouw ook het insecticide Altacor in het pakket.

Voor meer informatie:
Nico Harteveld
FMC
[email protected]
www.ag.fmc.com/nl/nl