Azienda Agricola Russo

Nikkelvrije Italiaanse tomaat voor mensen met allergie

De overtuiging dat er niets hoeft te veranderen omdat "we het altijd al zo hebben gedaan" staat ver af van de moderne tuinbouw, die zich laaft aan voortdurende technologische en rasseninnovaties. Zo ook het Italiaanse teeltbedrijf Russo, dat door de jaren heen heeft aangetoond in staat te zijn om markttrends te volgen door middel van andere teeltbenaderingen.

"Een product moet niet alleen in staat zijn om te voldoen aan de behoeften van de toeleveringsketen, maar ook aan de markttrends, steeds meer gedreven door de bewuste consument. Daarom richten we ons al geruime tijd op het gezondheidsaspect met de omschakeling naar een door het RINA gecertificeerd nikkelvrije tomatenteelt voor mensen die allergisch zijn aan dit zware metaal", zegt Gioacchino Russo, eigenaar van het bedrijf.

Rode cherrypruimtomaten

Nikkelvrije producten zijn niet opgenomen in de farmacopee en toch zijn ze nuttig voor ongeveer 5-6% van de bevolking, dat lijdt aan nikkelallergie. Voedingsmiddelen die geen nikkel bevatten, krijgen in toenemende mate belangstelling vanuit de voedingssector.

Om de nikkelvrij certificering te verkrijgen, moet een teeltbedrijf of een verwerker van plantaardige producten een technische specificatie opstellen waarin bepaald wordt welke procedures en controlemaatregelen worden genomen om de afwezigheid van nikkel te garanderen in het op de markt gebrachte product. Om de certificering te verkrijgen, moet het controlesysteem ook worden beoordeeld door een onafhankelijke derde partij. Met name substraatteelt vermijdt de opname van in de grond aanwezige nikkel. Ook zandgrond leent zich, met de nodige voorzichtigheid en na voorafgaand onderzoek, voor een nikkelvrije teelt.

"Het is zeker een stap voorwaarts in de richting van de bescherming van de gezondheid van de consument, maar het is ook een belangrijk element naast onze nicheteelt van tomatenspecialties die we al jaren op de markt brengen", voegt Russo toe.

Russo heeft momenteel geen oogst van tomaten. De volgende oogstcyclus begint pas midden/eind september.

"Ons bedrijf richt zich op de retail gespecialiseerd in hoge kwaliteit", legt de expert uit. "Bovendien staat bij ons smaak nooit los van een goede houdbaarheid, waarbij het eerste kenmerk, met z’n unieke evenwicht tussen zuren en suikers, gegarandeerd wordt door ideale bodem- en klimatologische omstandigheden, dankzij de nabijheid van de zee, en het tweede door juiste genetica en teeltbeheer. Dat maakt verre transporten en een lange shelf life mogelijk."

Deze combinatie wordt slechts in een paar teeltbedrijven aangetroffen en wordt bij Russo aangevuld met het unieke kenmerk van een gecertificeerd nikkelvrije teelt.De zorg voor de planten in dit teeltbedrijf is indrukwekkend. Snijwonden, om maar een voorbeeld te noemen, worden genezen met behulp van steenpoeder, een natuurlijk product dat de wonden afdicht en schimmelziekten voorkomt. Op deze manier vermindert het de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen, met duidelijke voordelen voor de duurzaamheid van de teelt en een gezond eindproduct.

Detail van een snijwond op een cherrypruimtomaat, bedekt met steenpoeder om infecties te voorkomen.

Het bedrijf beschikt ook over alle certificeringen die goede teeltpraktijken garanderen. De volgende oogstcyclus bij Russo begint midden/eind september.

Voor meer informatie:
Gioacchino Russo
Azienda Agricola Russo
Tel: +39 347 8955522 (Italië)
chiara.russo.89@virgilio.it
www.russoaziendagricola.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.