Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Philip Dewit, Druiven Dewit:

"Ieder jaar moeten we omgaan met 1 van de 3 V's: verkoop, verwarming of volk"

Tholen - De teelt van Belgische druiven heeft een lange traditie. Echter is het aantal telers anno 2023 nog op twee handen te tellen, maar verdwijnen zal hij nooit. Dit verzekert Philip Dewit van Dewit Druiven. Opvolging is voor velen niet verzekerd, waardoor meer en meer Vlaamse telers ermee stoppen, maar bij Dewit staat de volgende generatie al te trappelen om het over te nemen. "Een bevlieging is het ook niet, want mijn zoon Koen helpt al een aantal jaar mee en staat klaar om het op te pakken. Het is mooi dat het in de familie kan blijven", legt Philip uit.

Bij het teeltbedrijf is het seizoen nu ongeveer een maand bezig en ieder jaar wordt er weer reikhalzend naar uitgekeken door consumenten door heel Vlaanderen. "Half juli zijn we begonnen, waardoor we iets later waren dan andere jaren. Normaal gesproken starten we begin januari met verwarmen, waarna we vervolgens 6 maanden later van start kunnen. Echter hebben we door het slechte voorjaar een kleine twee weken moeten wachten, maar kwalitatief zagen ze er top uit, waardoor het seizoen nu een maandje bezig is."

En dat loopt weer voorspoedig, zo stelt de teler. Philip en zijn zoon verkopen voornamelijk aan huis of op de versmarkt. "De vraag is minstens zo goed als het aanbod. We zijn misschien wat duurder, maar als je de kwaliteit bewaakt, kopen mensen het onverminderd. Dan vergeten ze de prijs. Dat is het probleem eigenlijk nooit, omdat we een soort luxeproduct hebben gecreƫerd. Omdat er zo veel telers afgehaakt zijn, is het aanbod relatief beperkt, maar blijft de vraag onverminderd hoog. Het zorgt ervoor dat we met mooie prijzen kunnen werken. De prijs is zelfs wat gestegen vergeleken met verleden jaar, maar de mensen blijven komen." Het seizoen bij Druiven Dewit loopt tot ongeveer eind oktober.

Drie V's: verkoop, verwarming en volk
Echter ziet ook Philip het grootste obstakel in de energieprijzen. Het is de reden dat het voor velen niet leuk meer is om de druiven te telen, maar hij, en straks zijn zoon Koen, laten zich hierdoor niet uit het veld slaan. "Voor de coronacrisis zijn we overgeschakeld op gas, om proper van start te kunnen gaan na de pandemie. Alleen toen kwamen de problemen met de energieprijzen. Eigenlijk voor alle soorten energie, wat voor de hele sector voor problemen zorgde."

"Het hangt gewoon altijd als een soort zwaard van Damocles boven het hoofd, want je kunt het ook onmogelijk allemaal doorberekenen aan je klanten", vervolgt Philip. "Het is al een relatief duur product en wanneer je het nog duurder gaat maken, gaan mensen afhaken. Ik heb dan ook altijd tegen mijn zoon gezegd: 'Je moet een prijs vinden waar jij van kunt overleven, maar waar de klanten ook voor terugkomen'. Dat is het allerbelangrijkste."

De ervaren teler verwacht dan ook dat het nog wel even een probleem zal blijven. "Dat schommelt ieder jaar. Wij werken met de 3 V's. Verkoop, verwarming en volk. De verkoop gaat nu hartstikke goed. Het werkvolk is tijdens corona een probleem geweest, omdat het gewoon heel moeilijk was aan seizoensarbeiders te komen tijdens de pluk. Dat is inmiddels weer wat bijgetrokken, maar nu is het dus de verwarming. Daar kunnen we niets aan doen. Enkel hopen dat het wel enigszins betaalbaar blijft. Deze 3 elementen wisselen. Het ene jaar is het ene wat moeilijker en het andere jaar het andere. Voor nu zullen we het met de huidige energieprijzen moeten doen. Het is niet anders."

Voor meer informatie:
Philip Dewit
Druiven Dewit
Brusselsesteenweg 262
3090 Overijse
+32(0)478 54 24 55
[email protected]
www.druivendewit.be
www.facebook.com/DruivenDewitOverijse

Gerelateerde artikelen → Zie meer