Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Corrosiegevaar helemaal terug in glastuinbouw door zuiniger stoken

Tholen - Vervuiling of zelfs verstopping en vastzittende kleppen door corrosie, daarop zitten telers in verwarmingssystemen niet te wachten. Het belang van ontluchten van die systemen is daarom wel bekend. Nu echter door zuiniger stoken de temperatuur van water in verwarmingssystemen daalt, komen toch weer dezelfde gevaren om de hoek kijken. Spirotech wijst telers als expert in waterkwaliteit graag op oplossingen die corrosie voorkomen, ook in niet hoog gestookte verwarmingssystemen.

Om die reden stond Area Sales Manager Martijn Worst afgelopen juni op GreenTech Amsterdam, op de stand van Zantingh. Via Zantingh vinden de systemen van Spirotech al jaren hun weg in de glastuinbouw. Het Helmondse familiebedrijf is ook actief in de utiliteitssector. Daar zag Martijn, die in Nederland de markt bedient, jaren terug al de temperatuur van verwarmingswater dalen. Duurzaamheid was hier de drijver. “Vacuümontgassers hebben in deze sector inmiddels een hoge vlucht genomen.”


Martijn op GreenTech Amsterdam 2023

Anders ontluchten
De wortels van Spirotech, dat internationaal actief is met eigen verkoopteams of via dealers, liggen in de utiliteit en woningbouw. In de basis is het een heel simpel verhaal, zegt Martijn over wat het bedrijf doet. “In verwarmings- of koelsystemen zit water, heel vaak leidingwater. In dat water zit zuurstof. Over het algemeen rond de 30%. Als je traditioneel stookt, dan bereikt water bij 80 à 90 graden Celsius het kookpunt. Op dat moment komt zuurstof vrij. Die zuurstofbelletjes kunnen wij afvangen. Op die manier halen wij zuurstof uit systemen, en ontstaat er geen corrosie.”

Microbellenluchtafscheiders heten de systemen die Spirotech hiervoor gebruikt. De nieuwe ontwikkelingen vragen op een andere manier van ontluchten. Hiervoor worden vacuümontgassers gebruikt, maar die zijn in de glastuinbouw nog weinig bekend, merkt de Area Sales Manager. “Lang niet iedereen is op de hoogte van het corrosiegevaar dat nu weer om de hoek komt kijken bij verwarmen met lagere temperaturen. En eigenlijk is het juist vrij eenvoudig. Als ik het mensen vertel, dan zie je bij die mensen bij wijze van spreken al snel dat het lampje boven hun hoofd gaat branden. Water, zuurstof en ijzer geven roest als je er niets aan doet.”


Spirotech-verwarmingssysteem op locatie in Helmond

Hoger rendement
Bij de expert in waterkwaliteit spreken ze van lage temperatuur verwarmingsinstallaties bij water van ongeveer 50 à 60 graden Celsius en lager. “Dat is ook het kantelpunt waarop je op een andere manier na moet gaan denken over ontluchten.” De oplossingen hiervoor heeft Spirotech in huis. Het bedrijf maakt de apparaten zelf, in Nederland. Integratie in bijvoorbeeld de glastuinbouw is heel goed mogelijk. “Je hebt stroom nodig en de installateur moet twee aansluitingen op het verwarmingssysteem maken. Eén om water af te tappen én één om het water dat zuurstofvrij is gemaakt weer terug te brengen.”

Wie zich afvraagt wat er nodig is, zal in nagenoeg alle gevallen op één vacuumontgasser per systeem uitkomen. “Wij rekenen in kuub per uur. Onze kleinste ontgasser is al geschikt voor systemen tot een inhoud van 100 kuub water. Grotere systemen kunnen zelfs tot 300.000 liter water inhoud. Zulke systemen draaien al bij stadsverwarmingsprojecten.” Martijn wil er maar mee zeggen dat ook een verwarmingssysteem van enig formaat in de glastuinbouw geen probleem is. Een bijkomend voordeel van goed ontluchten is dat verwarmingssystemen meer rendement kunnen halen. “Met een goed ontlucht systeem kan het rendement met twaalf tot dertien procent omhoog.”

Voor meer informatie:
Spirotech BV
Churchilllaan 52
5705 BK Helmond
+31 492 578 989
[email protected]
www.spirotech.nl


Zantingh
[email protected]
www.zantingh.com