Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Moestuinconcept onder glas groeit: bio-tomatenkwekerij omgebouwd

Tholen - Een moestuin voor particulieren in een professionele kas. Dat concept slaat aan in Nederland, met als resultaat dat ONZE Volkstuinen dit voorjaar een tweede locatie heeft geopend. Naast in Almere kan er voortaan ook in Houten volop getuinierd worden, in een voormalige biotomatenkwekerij. En dat gebeurt ook, bevestigt Ron van Zwet.

De oud-rozentuinder begon in 2012 met het initiatief, in Almere. Het concept sloeg aan, waardoor gaandeweg steeds meer mensen vroegen of er ook elders in het land een moestuinkas kwam. "Deze optie kwam voorbij en daar zijn we voor gegaan", zegt Ron.

In Almere is ONZE Volkstuinen stap voor stap doorgegroeid naar tegenwoordig 2,5 hectare. In Houten gaat het om een grotere kas, waarvan Ron zelf 2 hectare huurt. "Groter gaan we niet doen."

De aanloop van moestuinders is voorlopig naar verwachting. "We zijn in april begonnen en tevreden met hoe het nu gaat. We hebben er een aantal jaar voor uitgetrokken om ook deze locatie tot een succes te maken."


ONZE Volkstuinen Utrecht, mei 2023. Foto: Facebook

Omgebouwd
De kas met daarin voorheen een professionele bioteelt is door ONZE Volkstuinen omgebouwd. "We hebben de kas helemaal gestript", geeft Ron aan. Dat betekent dat vooral het vrijmaken van de kasgrond. "Je wilt er niets in en de kas optimaal inrichten voor volkstuintjes." Het ombouwen van de kas gaat 'met de groei mee'.

In Almere weten veel Surinaamse klanten de moestuinkas te vinden. Zij telen er onder meer tropische groenten. In Utrecht ziet Ron dat het publiek voorlopig anders is. "Hier zien we vooralsnog minder Surinaamse moestuinders. In de moestuintjes komen we vooral traditionele groenten tegen, zoals koolsoorten en de bekende kasgroenten zoals tomaten en komkommers."

Zelf teelt Ron ook een speciaal soort komkommer, sopropo. Daarmee is hij enkele jaren terug begonnen en dat doet hij nog steeds, in Almere. De hoofdzaak is echter het organiseren van de volkstuinenteelt voor ONZE Volkstuinen. "Dat is de grootste kunst."

Biologische plaagbestrijding en watertoevoer regelen Ron en zijn team. De moestuinders zelf, die een stukje grond in de kas gebruiken variƫrend van 12 tot 40 vierkante meter, regelen het planten en het onderhoud.

Navolging
Het valt Ron, die tegenwoordig met een team werkt met daarin onder meer ook zijn zoon Levy, op dat het idee van moestuinen onder glas inmiddels op meerdere plekken in Nederland navolging heeft gekregen. Dit weekend was hij bijvoorbeeld nog in Kwintsheul om bij een collega te krijgen. "Ik krijg als we in het nieuws zijn geweest vaak ook vragen van professionals, met professionele vragen." Hij vindt het mooi om te zien dat de trend is opgepakt.

Voor meer informatie:
ONZE Volkstuinen
[email protected]
[email protected]
www.onzevolkstuinen.nl