De Duitse import van verse groenten en fruit is in de eerste helft van dit jaar verder gedaald. Na de scherpe terugval in de afgelopen jaren bleef de daling nu beperkt tot een procent of 3. In hoeveelheid gezien is er in de eerste helft van dit jaar met 4,2 miljoen ton 650.000 ton minder verse groenten en fruit ingevoerd dan een paar jaar terug. Op jaarbasis zal het neerkomen op 1,2 miljoen ton minder import.
Naar waarde gezien is het beeld anders. In de eerste helft van dit jaar bedroeg de waarde van de import van verse groenten en fruit in Duitsland volgens het Duitse CBS 7,34 miljard euro. Dat was 8% meer dan in de beide voorgaande jaren. De gemiddelde prijs was in de eerste zes maanden van dit jaar dan ook ruim 10% hoger dan vorig jaar in de zelfde periode. Van de grote producten waren vooral paprika’s en sinaasappelen in de eerste helft van dit jaar veel hoger geprijsd dan in voorafgaande jaren.
Minder van grote producten
De neergaande trend bij de Duitse import van verse groenten en fruit over de laatste jaren gezien is te zien bij alle grote importproducten. Wel is het zo dat de Duitse bananenimport dit jaar niet verder daalde, maar vergeleken met daarvoor was de import wel veel kleiner. Ook de import van komkommers bleef in de eerste helft van dit jaar stabiel.
De Duitse import van tomaten viel in de eerste zes maanden nog verder terug, maar de min van 4% viel nog mee vergeleken met de min 14% bij appelen en de min van 9% bij sinaasappelen. Ook de
import van paprika’s daalde fors, nl. met 12%. Er zijn maar weinig producten die wel een stijging van de import laten zien. De belangrijkste zijn avocado’s en mango’s.
Vooral weer minder uit Spanje en Nederland
Naar land gezien zijn het vooral de grote twee, Spanje en Nederland samen goed voor bijna de helft van het totaal, die dit jaar wederom hun levering aan Duitsland flink zagen dalen. De Duitse import
van verse groenten fruit uit Spanje daalde in de eerste helft van dit jaar met 10% en vergeleken met twee jaar terug was het 17% minder
De import vanuit Nederland daalde dit jaar met 7%. Vergeleken met twee jaar was het maar liefst een kwart minder.
Ook de import uit Italië zakte verder weg. Er zijn ook landen die steeds meer aan Duitsland kunnen leveren. Van de grotere leveranciers gaat dit om Zuid-Afrika, Marokko en Peru. Bij Marokko valt vooral de sterke stijging van de Duitse import van Marokkaanse tomaten op. Van 27.000 ton in de eerste helft van 2021 via 40.000 ton vorig jaar naar 43.000 ton in de eerste helft van dit jaar.
De Duitse bron, het Statistisches Bundesambt (SBA), gaat in principe uit van het land van oorsprong en niet zoals Eurostat van het land van herkomst. Re-export via Nederland is dus in principe niet in de cijfers van het SBA begrepen.
Klik hier voor de achtergrondcijfers
Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
www.fruitandvegetablefacts.com
[email protected]