Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs na piek nog niet echt teruggezakt

Na de abrupte stijging van de TTF-gasprijs vorige week ligt de prijs nog altijd flink hoger dan voor de piek. Maandagochtend moet er voor de korte termijn 36 euro per megawattuur betaald worden.

Op de elektriciteitsmarkt opnieuw lage prijzen, al bleef een hoos aan negatieve uurprijzen uit. Alleen zondag dook de prijs even onder 0. Wel waren er ook heel wat uren met een bíjna negatieve uurprijs.


TTF-gasprijs contract 'september 2023' t/m 11 augustus 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

De gasopslagen raken alsmaar voller. In Nederland is de vulgraad gestegen tot 91,6%, zo blijkt uit een update van het ministerie van EZK van 11 augustus.

Het sluiten van de gaskraan in Groningen leidt tot een risico voor de leveringszekerheid, maar het kabinet acht dat aanvaardbaar. Dat past in een traditie van negeren van risico’s, schrijven HCSS energie experts Jilles van den Beukel en Lucia van Geuns. Dat schrijven zij in een column.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft een oliemarktrapport uitgebracht voor augustus 2023. Het IEA ziet een hoge olievraag in de zomer, o.a. voor veel (vlieg)reisbewegingen, opwek van energie met olie en het aantrekken van de Chinese petrochemiesector. De OPEC-olieprijs ligt alweer even boven de 80 euro per vat voor Brent olie. Lees hier het hele IEA-rapport.

Shell is deze zomer begonnen met het op de markt brengen van 1 megaton CCS-capaciteit per jaar vanaf 2029 of 2030. Bij CCS (carbon capture and storage) wordt CO2 bij de schoorsteen afgevangen, getransporteerd en vervolgens in lege gasvelden kilometers diep onder de zeebodem opgeslagen.

Samen met partners ontwikkelt Shell een project om industriële CO2 te transporteren en veilig op te slaan onder de Nederlandse Noordzee. Shell Offshore Carbon Storage NL (SOCS NL) biedt daarbij transport en opslagcapaciteit aan Europese industriële klanten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de transportinfrastructuur die momenteel door Aramis ontwikkeld wordt. Dat is de naam van het project dat zich richt op het realiseren van een nieuwe infrastructuur van CO2 vanaf land naar platforms onder de Noordzee.