Gonvarri Agrotech heeft met succes een kasproject in het Spaanse La Huerta de Hualdo in El Carpio de Tajo voltooid.
De onlangs opgeleverde kas combineert bio-teelt en hydrocultuur. De kas bestaat uit twee aparte secties binnen dezelfde kas: één voor bio-tomaten, komkommer, paprika, sla en aubergines en de andere voor in hydrocultuur geteelde frambozen, aardbeien en blauwe bessen.

De kas van 1.500 m2 is 7,5 m hoog en is gebouwd door Gonvarri Agrotech, een onderneming in de duurzame agrosector. Het bedrijf voerde niet alleen de bouw van de kas uit, maar beheerde ook de automatisering van de kas en de vollegrondsteelt. Het project bracht verschillende uitdagingen met zich mee, die allemaal met succes werden opgelost.
"We hadden te maken met grote temperatuurverschillen tussen de winter- en zomermaanden die werden aangepakt door het grote luchtvolume van de kas als gevolg van de hoogte, het gebruik van meerwandig polycarbonaat, natuurlijke ventilatiesystemen en de installatie van een gemengd thermisch scherm," vertelt het team van Gonvarri. "Deze oplossing verlaagt de temperatuur binnen tijdens de middaguren op zomerse dagen en houdt de warmte tijdens de winter vast, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen."

Hoge temperaturen tijdens de zomer worden gereduceerd door het installeren van een systeem met ventilatoren en koelpads dat de temperatuur verlaagt door middel van waterverdamping, waardoor warme lucht door natte cellulosepanelen wordt geperst.
Om het gebruik van conventionele producten voor ongediertebestrijding te beperken zijn er anti-insectennetten geïnstalleerd in de ventilatiesystemen, waardoor ongedierte dat de gewassen zou kunnen beschadigen, wordt voorkomen. "Het handhaven van een bio-CEA omgeving is cruciaal, vooral in bio-tuinbouw zoals bij dit project," aldus het team.
Deze kas dient als aanvulling op het grote ecologische project in La Huerta de Hualdo.

Voor meer informatie:
Gonvarri AgroTech (e-mail)
www.gonvarriagrotech.com/en