Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Negatieve stroomprijzen blijven verbazen

De elektriciteit is vanmiddag rond het middaguur weer nagenoeg 'gratis'. Van 11-16 uur zijn de uurprijzen nagenoeg nihil. Gemiddeld over de hele dag komt de prijs om bijna 72 euro per megawattuur uit. Dinsdag was dat nog 37 euro met heel wat negatieve uren. Bijzonder was dat in Scandinavië de hele dag een negatieve elektriciteitsprijs kende. Dat blijkt uit data van Nordpool Group. Ook vandaag liggen de elektriciteitsprijzen hier dicht bij 0.

Sinds het augustus is, is de kortetermijngasprijs voorzichtig weer een stukje gestegen. Dinsdag sloot de markt af op 31 euro per megawattuur voor een septembercontract. Woensdagochtend kost een megawattuur hier ruim 32 euro.


TTF-gasprijs contract 'september 2023' t/m 8 augustus 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

In een weekupdate van energiehandelsplatform Powerhouse over de energiemarkt wijst men in het kader van elektriciteitsontwikkelingen op goed nieuws uit Frankrijk. Daar lijken de kerncentrales weer goed te draaien. Dat Frankrijk 'haar zaakjes weer op orde heeft' zorgt volgens de specialisten voor minder druk op de langetermijncontracten.

In de update verder aandacht voor de goed gevulde gasvoorraden, die het mogelijk maken dat langetermijngascontracten in prijs iets dalen én voor de hoge olieprijzen.

Bij die olieprijzen stond het team Energy Research & Strategy van Publieke Zaken afgelopen week in een rapport nog stil. In de afgelopen maand is de mondiale vraag naar olie gestegen naar een recordhoogte, laten zij zien. De beperkte economische groei in grote delen van de wereld wordt gecompenseerd door groei in opkomende landen in Azië. Hierdoor groeit de vraag naar olie nog steeds gestaag. De productieverlaging door OPEC+ heeft daarnaast ook een prijsopdrijvend effect, stelt men.

De hoge olieprijs werkt ook een hoge brandstofprijs in de hand. De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs in Nederland voor een liter Euro 95 ligt woensdag 9 augustus op 2,222 euro. Diesel heeft als adviesprijs 1,942 euro. Hoe hoog de prijzen ook zijn, echt minder rijden doen we niet, zeggen experts bij BN DeStem. "We zijn eraan gewend."

De Verenigde Staten denken dit jaar meer olie te kunnen produceren dan eerder verwacht. De aanvankelijk ingeschatte dagelijkse productie van 12,6 miljoen vaten is bijgesteld naar 12,8 miljoen vaten, meldt het Amerikaanse energieagentschap Energy Information Administration (EIA). Dat zou een record betekenen, schrijft BNR.

Netbeheerder TenneT presenteert zeven kernpunten voor een duurzaam energiesysteem in 2050. Onder de zeven punten de oproep om de stikstofimpasse op te lossen zodat in uitbreiding van het overvolle elektriciteitsnet geïnvesteerd kan worden.