Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Automatisch transplanten levert arbeidsbesparing en kwaliteitsverbetering op

Tholen - Bij locatie G. van Beekenkamp Plants in ’s-Gravenzande wordt er op 10 hectare onder glas jonge planten (vruchtgroenten) opgekweekt. Erno Starre, assistent-bedrijfsleider, geeft een update over arbeid. Hoeveel mensen zijn er bijvoorbeeld nodig om 12.000 planten per uur te transplanten?

“In de piekperiode hebben we 8 tot 12 mensen voor het transplanten nodig, die elk gemiddeld zo’n 1000 planten aankunnen. Daarnaast heb je nog een operator en een afrijder bij de lijn wat het totaal op drukke dagen op 14 personen brengt”, legt Erno uit, assistent-bedrijfsleider bij de locatie G. van Beekenkamp Plants in ’s-Gravenzande.

Maar het kan efficiënter: met de nieuwe transplanter van Flier Systems, die 12.000 planten per uur kan verwerken, heeft Erno nog maar drie mensen rond de lijn nodig. Echter wel een ander type mensen. “Doordat de machine wat complexer is geworden werken we met 2 operators en een afrijder.”


Planten in steenwolblok

Arbeidsbesparing
Erno: “Met de zoektocht naar een goede machine om te kunnen transplanten, met gebruik van de bestaande steenwollijn, hebben we onze wensen en ideeën neergelegd bij diverse bedrijven waarvan we uiteindelijk met Flier tot een overeenkomst zijn gekomen.”

Het doel van elke automatisering is het maken van een kwaliteitsslag, het proces te verbeteren en het verminderen/verbeteren van de arbeid. Met de komst van de transplanter (die tomaten-, paprika-, aubergine- en courgetteplanten verwerkt) transplanten ze nu niet meer met mensen aan de steenwollijn.

Hierdoor is Erno minder op zoek naar uitzendkrachten die snel veel planten kunnen verwerken, maar naar operators. Zoals de meeste bedrijven ervaren, is het werven van personeel moeilijk, dus ook die operators heb je niet zomaar gevonden.

Invoerzijde trays

Camera’s beoordelen plant
Na een aantal keren in samenwerking met Flier de koppen bij elkaar te hebben gestoken, is toen besloten om een aantal bestaande technieken te combineren. “De plantjes worden bij ons gezaaid en geënt in een steenwolplug. Die worden uit de tray gehaald en in een cup gezet op een transportband. Dan gaan ze langs een camerasysteem van Aris. Dat systeem beoordeelt de planten door middel van een top- en zijcamera. Zo hebben we de opties om de planten te beoordelen op de boven-area, zij-area en hoogte. Je kan ervoor kiezen dat de plant moet voldoen aan alle eisen of aan 1 of 2 van deze opties. Voldoet de plant aan de eisen, dan mag deze getransplant worden."

Route en stand
De planten die niet doorgaan als selectie 1 gaan op een zijspoor, maar worden niet vernietigd. Ze worden teruggezet in een tray. Erno: “Die kunnen we later alsnog gebruiken, als er uit de eerste selectie te weinig planten zijn gekomen. Dat komt in de praktijk overigens niet vaak voor. De planten die door de eerste selectie heen komen, worden op het goede spoor gezet en door de machine in de steenwolblokken getransplant.”

“Ook kunnen we met deze software alle planten in een bepaalde hoek draaien. Door aan te geven naar welke blad gekeken moet worden, draait de cup na beoordeling de plant in de juiste positie zodat ze in dezelfde hoek getransplant worden. Dat heeft weer een groot voordeel bij het stokken.”

Uitvoerzijde

Hygiëne
Bij Beekenkamp is de het hygiëne protocol (GSPP) belangrijk en hier wordt ook in geïnvesteerd. Zo moest er ook in de nieuwe transplanter verschillende opties worden meegenomen om de hygiëne te waarborgen. De cups worden elke cyclus ontsmet door middel van UV-licht. Voor het ontsmetten van de grijpers kun je instellen met welke interval deze moeten worden gedompeld in een bak met ontsmettingsmiddel.

Bestaande systemen combineren
De software met camera’s is niet het enige systeem dat geïntegreerd moest worden. Erno: “Wij hadden een steenwollijn van Visser en daar kwam een machine overheen van Flier. We hebben toen de lijn van Visser ingekort, en die van Flier ertussen gezet. Het was belangrijk om er een nieuw stuk tussen te plaatsen omdat we een rechte positionering moesten creëren om de pluggen goed weg te kunnen zetten. Het nieuwe deel van Flier verenkelt een laag steenwolblokken tot 1 rechte rij van 12 blokken die onder de transplanter doorloopt, zodat je altijd een rechte positionering hebt.”

“Het transplanten verloopt door die rechte positionering prima,” vertelt Erno. “Naast het rechtop transplanten kunnen we, door het wisselen van de grijperset, ook de pluggen half-gekanteld transplanten. Iets wat bijvoorbeeld bij paprikaplanten wenselijk is.”

Verschillende systemen op die manier combineren, heeft altijd wel wat voeten in de aarde, maar bij Beekenkamp Plants zijn ze tevreden over hoe het tot nu toe gaat. “Toen het eenmaal draaide, heeft Flier er ook alles aan gedaan om nog verbeteringen aan te brengen. We werken goed samen met dat bedrijf.”

Voor meer informatie:
Flier Systems
Zuideinde 49
2991 LJ Barendrecht
Tel: +31 180 61 50 55
[email protected]
www.fliersystems.com

Beekenkamp Plants
Korte Kruisweg 141
2676 BS Maasdijk
M:+31 (0)6 83 96 59 79
[email protected]
www.beekenkamp.nl