Paprika is ondertussen uitgegroeid tot het belangrijkste kasproduct in de Zuid-Spaanse provincie Almería. Het staat op de eerste plaats wat betreft areaal, opbrengst en omzet, en prognoses suggereren dat paprika ook volgend seizoen weer de primus zal zijn in de kassen van Almería, net als in de nieuwe hightech faciliteiten van Romenatur, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de teelt van Palermo paprika’s.
"Half juli hebben we het seizoen afgesloten met de oogst van de laatste groene paprika’s en over enkele dagen beginnen we weer met de nieuwe aanplant. De opbrengst is het voorbije seizoen met 15% gestegen in de plastic kassen en met meer dan 30% in de hightech kas, die ons heeft toegelaten het seizoen met een maand te verlengen", zegt Juanmi Romera medio juli.
In de geavanceerde kas met klimaatbeheersing heeft Romenatur niet alleen een hogere productiviteit bereikt in een seizoen waarin ongebruikelijke temperaturen werden opgemeten tijdens de herfst en een deel van de winter, maar de technologie gaf hen ook meer controle over de plagen, die dit jaar veel druk hebben uitgeoefend op sommige gewassen.
"Dan hebben we het vooral over Thrips parvispinus, een nieuwe trips die de paprikateelt in Almería aantast. Door het op tijd te detecteren, konden we heel gericht Orius loslaten en de trips uitroeien. Toch blijft het heel moeilijk deze trips onder controle te houden met geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën", geeft Juanmi aan. "Wij hebben tot 7 of 8 keer zoveel behandelingen met Orius moeten uitvoeren in vergelijking met de strijd tegen de normale paprikatrips, maar we kennen telers die hun gewassen volledig hebben moeten verwijderen omdat ze geen manier vonden om de trips te doden. We weten niet hoe de situatie in het nieuwe seizoen zal zijn, maar we weten wel dat er een zeer krachtig waarschuwingsmechanisme nodig zal zijn om deze trips onder de knoet te houden."
"Hoewel alle seizoenen nieuwe uitdagingen met zich meebrengen, beheersen we in de nieuwe hightech kas meer omgevingsparameters en variabelen zoals vochtigheid, temperatuur of zonnestraling, en daarmee kunnen we de productiecapaciteit van de planten optimaliseren. Wij geloven dat dit de weg is naar een toekomst waarin kwaliteit van het product en een stabiele aanvoer bepalend zullen zijn om de nieuwe commerciële uitdagingen aan te gaan", voegt Montse González toe.

Komkommer presteert het best met nieuwe technologie
"De prijzen voor de rode Palermo paprika zijn over het algemeen goed geweest. Ze lagen gemiddeld ongeveer 30% hoger dan vorige seizoenen. Groene paprika's hebben niet zo’n stabiele prijzen en hebben een gemiddelde van € 0,84 gehaald. Daarom is 80% van onze teelt rode paprika."
"We verkopen de paprika’s los en in zakjes van 500 gram, een formaat dat het dit jaar erg goed heeft gedaan. Je merkt dat mensen voor een product gaan dat gemiddeld goedkoper is en waar ze meer profijt uit halen. De vraag was vrij goed, vooral vanaf januari en februari. We konden zelfs de bestellingen niet bijhouden."
Zodra een eerste fase van 5 hectare nieuwe kassen is voltooid, zal Romenatur een tweede fase opstarten waarin nieuwe koelopties worden overwogen om de teelt ook bij hoge temperaturen op peil te houden. "We telen overigens niet alleen Palermo paprika, maar ook komkommer. En in de komkommerteelt halen we zelfs het meeste rendement uit de geavanceerde technologie", merkt Juanmi op.

"In de paprikateelt hebben we de opbrengst met 30% kunnen verhogen in vergelijking met een conventionele kas, maar met het hydrocultuursysteem schiet de komkommeropbrengst met minstens 40% omhoog."
Voor meer informatie:
Romenatur
Paraje la cumbre s/n
04700 El Ejido (Almería) - Spanje
Tel: +34 645 765 095 / +34 645 769 977
[email protected]
www.romenatur.com