Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De vijf belangrijkste antwoorden die bij een bedrijfsoverdracht komen kijken

De overdracht van het bedrijf is een complex proces dat leidt tot veel veranderingen binnen het bedrijf, het persoonlijke leven en in de familiedynamiek. Het vraagt om een goede voorbereiding en een doordachte aanpak. Flynth krijgt veel vragen over bedrijfsopvolging en heeft daarover een webinar georganiseerd. Het bedrijf heeft de vijf meest gestelde vragen van ondernemers op een rijtje gezet.

1. Wanneer begin ik met de voorbereiding op de bedrijfsoverdracht?
Flynth stelt om daarmee op tijd te beginnen. De overdracht regelt men niet in een paar maanden. Ga uit van drie tot vijf jaar. Neem eerst de tijd om na te denken over hoe men de overdracht wil aanpakken. Betrek familieleden die een rol spelen bij het bedrijf. Houd er rekening mee dat het bij een familiebedrijf niet alleen om de zakelijke kant gaat; de relaties tussen familieleden zijn ook een belangrijke factor. Bedenk samen met de familie welke competenties de ideale opvolger moet hebben. Is er iemand binnen de familie die het zou kunnen en willen? Of is het beter om te kijken of een (ex-)werknemer of een externe partij de beste keuze is voor de toekomst van het bedrijf. Vervolgens is het belangrijk dat de beoogde opvolger goed is ingevoerd in het bedrijf en de sector waarbinnen men opereert. Laat hem of haar daarom vooral meedraaien op de vloer en in het management.

2. Hoe voorkom ik dat de bedrijfsoverdracht leidt tot spanningen in de familie?
Het is van belang dat rondom de bedrijfsoverdracht alles op tafel komt. Bijvoorbeeld met behulp van het familieconvenant programma van Flynth. Iedere belanghebbende, ook familieleden die zijdelings betrokken zijn bij het bedrijf, krijgt een individuele vragenlijst. Op die manier is snel duidelijk waar de verschillen en de overeenkomsten zitten. Dat kan soms confronterend en lastig zijn. Daarom is het van belang dat het gesprek daarover open en oplossingsgericht is. Het doel: alle betrokkenen voelen zich gehoord en zijn tevreden met de uitkomst van het proces. Wanneer men interesse heeft in het opstellen van een familieconvenant, adviseert Flynth om contact op te nemen met één van de familiebedrijven adviseurs.

3. Ik wil graag mijn bedrijf overdragen, maar de potentiële opvolger heeft andere ideeën over de toekomst dan ik. Hoe ga ik daar mee om?
Men heeft het bedrijf gebracht waar het nu staat. Daar heeft men keihard voor gewerkt. Toch kan de nieuwe generatie anders naar de toekomst kijken. Ook hier is het belangrijk om goed in gesprek te gaan en samen de familiewaarden en de visie op het bedrijf te bepalen. Die kunnen worden vastgelegd in een familieconvenant. Op deze uitgangspunten kan men terugvallen bij situaties waarbij spanningen ontstaan, bijvoorbeeld over de koers. Daarnaast is het voor degene die overdraagt toch ook de kunst om écht over te dragen. Laat het eigen beeld van hoe het moet los en geef de opvolger de ruimte om zelf te ontdekken wat werkt en niet.

4. Wat is het juiste moment voor de bedrijfsoverdracht?
Een goed moment vinden voor de overdracht is een zorgvuldige klus. Betrek daarin de financiële positie van het bedrijf, de manier waarop de organisatie is opgebouwd en de familiedynamiek. Uiteindelijk is de ondernemer degene die bepaalt wat het juiste en wenselijke tijdstip is.

5. Wat gebeurt er als de bedrijfsoverdracht nog niet geregeld is, maar ik als eigenaar onverwachts wegval?
Het is een vreselijk scenario, maar niet ondenkbaar. Een familiebedrijf kan in een noodsituatie terechtkomen waarbij de ondernemer tijdelijk of permanent wegvalt. Dat kan een grote impact hebben op het gezin en het bedrijf. Daarom is het belangrijk om een noodplan te hebben om de impact zoveel mogelijk te beperken. Een noodplan biedt duidelijke handvatten die de opvolger of waarnemer in staat stelt om de rol van ondernemer zo goed en snel mogelijk op te pakken.

Voor meer informatie:
Flynth
Tel: +31 (0)88 2367777
[email protected]
www.flynth.nl

Publicatiedatum: