Terwijl grote delen van Europa in de greep zijn van hitte, doen telers er alles aan om temperaturen tot 40 graden te bestrijden. Theodoros Savvidis van Savvidis Greenhouses teelt tomaten in Prosotsani, Griekenland. "Het gewas in toom houden als alles goed gaat is gemakkelijk. De balans behouden bij tegenslagen is altijd een uitdaging," zegt hij.

Na een carrière in epigenetica in San Francisco en New York besloot Theodoros terug te keren naar zijn moederland om actief deel te nemen aan de sector waar zijn hart ligt: voedsel, en meer specifiek, waar onze gewassen vandaan komen en of ze veilig zijn. "Moderne mensen eisen veel van hun eten terwijl ze weinig tijd en ruimte hebben," legt Theodoros uit als hem gevraagd wordt waarom hij na een carrière in San Francisco en New York terug verhuisde.
"Mensen hebben gewoon steeds meer en steeds betere gewassen nodig. Het is dan ook geen verrassing dat nieuwe, duurzame systemen met geïntegreerde en vertical farming beter en op de juiste plaats aan hun behoeften voldoen. Onze planeet vraagt echter om een zachtere aanpak als toekomstige generaties hier willen leven. Daarom heeft het gebruik van moderne hydroponics met een kleinere water- en ecologische voetafdruk voor het telen van gewassen nu mijn grootste interesse," legt hij uit.
In 2014 werd Savvidis Greenhouses opgericht door Ieroklis Savvidis, de vader van Theorodos, en zijn partners. Theorodos is nu de tweede generatie telers. De hightech kas van 2 hectare draagt bij aan de zelfvoorziening van de Griekse bevolking door het telen van tomaten met grote vruchten van hoge kwaliteit, die worden verkocht onder het merk Dramello Fresh. Met een 1MW WKK wordt CO2 en warmte opgewekt en de elektriciteit wordt terug verkocht aan het net.

"We hebben PE Cover en gebruiken Redusol meestal in de late lente/zomer," zegt Theodoros. "Toen we begonnen, hadden we echter geen koelsysteem en moesten we de hele zomer stoppen." Medio juli zijn de temperaturen in Prosotsani boven de 40 graden Celsius en er wordt niet verwacht dat dit snel zal veranderen. "In de zomer hebben we altijd te maken met een soort hittegolf. Hoe erg is per jaar verschillend."
Toch slaagt het bedrijf er nu in om te telen tijdens de zomer. "Twee jaar geleden hebben we een op maat gemaakt vernevelingssysteem met lage druk geïnstalleerd, dat een wereld van verschil maakt! Het klimaat is onder controle, de planten zijn gelukkig en nog steeds productief en ons seizoen gaat de hele zomer door. En dat alles zonder grote veranderingen in de kas en tegen redelijke kosten."
Het vernevelingssysteem werd geïnstalleerd door Ptolemeo, hun zusterbedrijf dat verantwoordelijk is voor werktuigbouwkunde. "Door de samenwerking met Ptolemeo hebben we de afgelopen twee jaar veel kennis opgedaan. We hebben te maken gehad met sproeiers die op de planten druppelden, wat je niet wilt omdat het schimmelproblemen veroorzaakt," zegt Theodoros. "We moesten specifieke druppelaars vinden die een luchtstroom en een waterstroom gebruikten." Ook moest het bedrijf de compressiesystemen optimaliseren, zodat de juiste druk voor zowel water als lucht kon worden bereikt.
In tegenstelling tot de hogedruknevelsystemen die vaak worden gebruikt in Noord-Europese en Noord-Amerikaanse teeltbedrijven zijn metalen buizen niet nodig voor lagedruknevelsystemen. "Hierdoor dalen de kosten aanzienlijk."
Een beeld van de iSii-computer laat zien hoe extreem de situatie is: buiten 42,4 graden Celsius en binnen 28,6 graden Celsius. "Om dit vernevelingssysteem goed te laten werken en dit soort resultaten te behalen, is er een droog buitenklimaat nodig. Het werkt het beste met een relatieve luchtvochtigheid buiten van minder dan 40%."

"Besproeien is hier een manier van leven aan het worden," besluit Theodoros. "Een gewas in balans is een leven in balans. Vaak ligt de oplossing ergens in onze buurt, maar we moeten er wel naar op zoek. Zoals Confucius zei: Veel komt naar degenen die ernaar zoeken!"
Voor meer informatie:
Theodoros Savvidis
Savvidis Greenhouses