Regeneratieve landbouw (RA) is een productiemethode waarbij natuurlijke hulpbronnen worden versterkt in plaats van uitgeput. De methode richt zich vooral op het verbeteren van de bodemkwaliteit. Een voordeel van RA is een verbeterde voedingswaarde. Het is nog niet bekend hoeveel RA de voedingswaarde beïnvloedt en hoe men die voedingswaarde kan laten toenemen. Onderzoekers voerden literatuuronderzoek uit naar bewijs dat RA de kwaliteit van gewassen verbetert.
Voorbeelden van RA zijn compost en mest, bedekkingsgewassen, vruchtwisseling, gewasrechten en biochars. Maar ook verminderde grondbewerking, intercropping en biostimulanten vallen onder RA. In verschillende studies is onderzocht of de voedingswaarde van tomaten echt toeneemt als gevolg van RA methoden. Onder de verschillende onderzoeken naar tomaat die zich primair richtten op biologisch inputs, was er enig bewijs dat de vitamine C-concentraties in de vruchten toenam. 11 onderzoeken rapporteerden een toename, 12 onderzoeken lieten geen significante verandering zien en 2 onderzoeken rapporteerden een afname.
Het was nog maar een verkennende evaluatie van RA-benaderingen. De vitamine C-concentratie van tomaten nam toe in 50% van de onderzoeken. Toekomstig onderzoek moet leiden tot meer begrip van de potentiële rol van RA.
Bron: Manzeke- Kangara et al. in Frontiers