Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arie Havelaar, Sawari Fresh:

"Hollandse gember uit kas teelttechnisch geen probleem, nu nog juiste verpakking vinden voor de consument"

Tholen - Sawari Fresh heeft de eerste nieuwe knoflook binnengekregen. "De kwaliteit valt me erg mee, gezien de regen die er in China is gevallen. Prijzen liggen wel anderhalf keer zo hoog als vorig jaar. Grote aantallen zijn nog niet te krijgen, wel is er her en der nog redelijk wat oude oogst opgeslagen. Er zit in elk geval meer gang in de afzet dan vorig jaar. Ook de Spaanse knoflook heeft last gehad van de regen en is duur te noemen. Het zal daarom geen eenvoudig jaar worden. De vraag is hoeveel goede kwaliteit er beschikbaar is en wat men op dat gebied zal accepteren", vertelt Arie Havelaar.


Sander Kleinjan, Bert van Gelder en Arie Havelaar

Gember
Het gemberseizoen zit momenteel in de transitie van het oude naar het nieuwe seizoen. "Dat geeft de nodige onzekerheden. Men geeft niet zo makkelijk prijzen af. Soms lijkt de gember erg duur en een ander moment valt het weer mee. De prijzen van Chinese gember staan wat onder druk en vanuit Peru en Brazilië is de markt vrij stabiel geweest de afgelopen weken. Wel zijn de kwaliteitsverschillen groot en dat resulteert soms wel in een prijsverschil van 4-5 euro per doos", vertelt Arie.

Begin 2021 startte de onderneming met het telen van verse gember in een kas in het Zeeuwse Poortvliet op een areaal van een halve hectare. "De lokale gember groeit goed. We verwachten medio oktober weer Hollandse gember beschikbaar te hebben en willen dit echt als vers product op de markt zetten", vertelt Arie. We hebben de maatschappelijke opinie met de toenemende vraag naar lokaal geteeld product mee. We zijn inmiddels zover dat we weten dat de teelt in Nederlandse koude kassen prima mogelijk is."


Hollandse gember

"De Nederlandse gember willen we via het verse segment op de markt brengen. Als je het product laat uitgroeien dan is het verschil in uiterlijk met de geïmporteerde gember niet waarneembaar. De verse Nederlandse gember zal zich onderscheiden door een verse uitstraling en die heeft een heel andere smaakbeleving als de traditionele geïmporteerde gember. En niet geheel onbelangrijk, de Hollandse gember is biologisch geteeld."

Voor meer informatie:
Arie Havelaar
Sawari Fresh International
Barendrecht
Tel.: +31 (0)180 472 803
[email protected]
www.sawarifresh.com