Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Weer raak met negatieve stroomprijzen, ook buiten Nederland

De TTF-gasprijs blijft nog altijd voorzichtig zakken. Vrijdag sloot de markt af op net iets minder dan 26 euro per megawattuur. Maandagochtend is het 'augustuscontract' op 24,30 euro geopend. Op de elektriciteitsmarkt was het weer kassa dit weekend. Alweer drie dagen op rij duiken de prijzen onder 0, en voor de verandering niet eens alleen in Nederland.

De elektriciteitsprijzen op de spotmarkt waren zondag in tal van Europese landen negatief. Het waaide hard (vooral op zondag, waarin het aandeel windenergie steeg) en ook de zon deed mee. Vandaag, maandag 17 juli, ligt de stroomprijs tussen 12 en 17 uur onder 0, met de laagste prijzen tussen 12-13u.

De prijsvorming die dit weekend weer te zien was, verwacht Martien Visser, hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool, volgend jaar op doordeweekse dagen, schrijft hij op Twitter.

"De negatieve prijzen zijn een belangrijk signaal in het elektriciteitssysteem om flexibiliteit en opslag te stimuleren"', zegt Tom Haddon, consultant bij advies- en ingenieursbureau Arcadis in Cardiff in een artikel van BNR. "Op dit moment is negatieve prijsstelling een bug, maar het zou een functie moeten zijn."


TTF-gasprijs voor het 'augustuscontract' t/m 14 juli 2023. Klik hier voor actuele cijfers.

Terwijl de gasprijs voor de korte termijn op de TTF-markt weer daalt, blijven er waarschuwingen klinken voor de gevaren van een stijgende gasprijs. Investeringsbank Morgan Stanley ziet de gasprijs bij een strenge Europese winter deze winter wel weer stijgen tot 100 euro per megawattuur (MWh). Ook het Internationaal Energieagentschap waarschuwde er eerder dit jaar nog voor.

In De Telegraaf waarschuwt Hans van Cleef van Publieke Zaken ervoor dat Nederland de 'risico's onderschat en teveel gokt op gas inkopen op de dag- en spotmarkt. De krant sprak ook fervent Twitteraar en energiespecialist Martien Visser. Er komt krapte aan nu China economisch herstelt en meer gas opkoopt, stellen de specialisten. "Ons geluk is dat de Chinese economie tot nu achterblijft. Maar de vraag herstelt al en Nederland zal dit najaar concurrentie krijgen van Chinese opkopers”, zegt Hans in De Telegraaf (€). Anderzijds zijn er ook geluiden dat het herstel van economie in China juist tegenvalt.

Het Groninger gasveld gaat dicht, wat ook een zeker risico is als de pleuris op de gasmarkt uitbreekt. De Nederlandse Aardolie Maatschappij gaat wel oefenen op een 'noodstart', meldt de lokale omroep OOG. Gaswinning in de Waddenzee wil het (gevallen) kabinet ook niet meer.

Demissionair Jetten wil het bijmengen van groen gas uit mest verder stimuleren. Dat maakte hij vrijdag bekend. Er is steeds meer belangstelling vanuit boeren en tuinders voor het vergisten van mest vooral in de vorm van monomestvergisting, weet LTO Nederland dat blij is met het Haagse nieuws.

In de Kamerbrief wordt gesproken over CO2-sturing in de keten. CO2-sturing zorgt ervoor dat de businesscase van monomestvergisting aanzienlijk verbetert omdat monomestvergisting een relatief grote broeikasgasreductiefactor kent. Door CO2-sturing worden monomestvergistingsprojecten sneller rendabel en is er meer interesse vanuit energieleveranciers om groen gas af te nemen. LTO ziet een 'haperende vergunningverlening' als één van de grootste knelpunten bij opschaling van de productiecapaciteit.

De Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW), het kenniscentrum en de belangenbehartiger voor de zakelijke energie- en watergebruiker, organiseerde onlangs een informatiebijeenkomst over congestie op stroomnetten. Grootverbruikers kunnen kosten beheersen door flexibiliteit te ontsluiten en ontwikkelen, stelt men in een verslag van de bijeenkomst.